Η μεσαία στρώση είναι αυτή που θα μας κρατήσει ζεστούς κατά τη διάρκεια της ορειβασίας και αυτό το κάνει παγιδεύοντας τη θερμοκρασία που παράγει το σώμα μας. Ουσιαστικά τα ρούχα αυτά δεν "παράγουν" θερμότητα αλλά δεν αφήνουν τη δική μας θερμοκρασία να διαφύγει. Οπότε όσο πιο αποτελεσματικά κάνουν τη δουλειά τους τόσο πιο ζεστοί είμαστε.

Τη στρώση μόνωσης μπορούμε να τη φορέσουμε είτε πάνω από τη βασική στρώση είτε ανάμεσα από αυτή και την εξωτερική στρώση. Όταν η μεσαία στρώση μας είναι και η εξωτερική και πρέπει να μας προστατεύσεις, έστω και μερικώς, από τα στοιχεία της φύσης τότε είναι καλό να έχει και κάποια μικρή αδιαβροχοποίηση και αντιανεμικότητα. Υλικά όπως το φλις και το μαλλί προσφέρουμε μικρή αντιανεμική προστασία και απορροφούν την υγρασία πολύ εύκολα.

 

Σε χαμηλές θερμοκρασίες ο ρόλος της μεσαίας στρώσης είναι πολύ σημαντικός στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα φοράτε σίγουρα και μια εξωτερική στρώση οπότε η αδιαβροχότητα και αντιανεμικότητα δεν παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Αντιθέτως είναι σημαντική η ικανότητα για διαπνοή έτσι ώστε ο ιδρώτας σας να μην εγκλωβιστεί και κρυώνετε.

Τι να έχετε υπόψιν κατά την αγορά

Τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι η μόνωση, η διαπνοή και η άνεση και τα τρία από τα οποία βασίζονται στο υλικό κατασκευής.

Μόνωση

Σκοπός της στρώσης αυτής είναι η μόνωση και ενώ κάθε ρούχο προσφέρει διαφορετικό επίπεδο μόνωσης όταν ορειβατούμε σε κρύο είναι σίγουρο πως χρειαζόμαστε κάτι που θα μας κρατήσει πραγματικά ζεστούς.

  • Fill Power: χρησιμοποιείται για στα ρούχα από πούπουλο και ξεκινάει από 300 και φτάνει μέχρι 950. Όσο μεγαλύτερο είναι το fill power, τόσο περισσότερο αέρα εγκλωβίζει το ρούχο.
  • GSM (γραμμάρια ανά τετραγωνικό εκατοστό): Χρησιμοποιείται για ρούχα μάλλινα, φλις και άλλα συνθετικά. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο βαρύ, ζεστό και αντιανεμικό είναι το ρούχο.

Το ποσό της μόνωσης που χρειάζεστε εξαρτάται από τις συνθήκες που θα συναντήσετε. Για μια ορειβασία μια σχετικά ζεστή μέρα αρκεί ένα πούπουλο με 300-500 fill power ή ένα φλις με gsm80-150 για να σας προστατέψει από κάποιο αεράκι. Για χειμερινές συνθήκες ή μεγάλα υψόμετρα θα χρειαστείτε ένα πουπουλένιο τζάκετ με fill power περίπου 800 ή ένα φλις με 200+ gsm.

Διαπνοή

Η διαπνοή είναι ένα βασικό στοιχείο της μεσαίας στρώσης ειδικά αν σκοπεύουμε να φορέσουμε κάποιο αντιανεμικό ή αδιάβροχο μπουφάν που θα μας προστατέψει από τα στοιχεία της φύσης. Μια μεσαία στρώση που φυλακίζει τον ιδρώτα θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουμε γρήγορα τη θερμότητα του σώματός μας και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και την υποθερμία. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται ως μεσαία στρώση όπως το πούπουλο, το φλις και το μερίνο έχουν πολύ καλή διαπνοή.

Άνεση

Η άνεση καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όμως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το είδος του υφάσματος. Παρακάτω θα δείτε τα βασικά είδη υφάσματος που χρησιμοποιούνται καθώς και τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Πούπουλο

Το πούπουλο έχει άριστες σε κρύες και ξηρές συνθήκες ενώ προσφέρει και πολύ καλή μόνωση σε σχέση με το βάρος του. Επίσης είναι ελαφρύ και δεν πιάνει πολύ χώρο. Βασικό μειονέκτημα είναι πως δεν μονώνει όταν είναι βρεγμένο και το υψηλό κόστος.

Αδιάβροχο πούπουλο

Το αδιάβροχο πούπουλο έκανε την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και πραγματικά έφερε την επανάσταση. Έχει όλες τις ιδιότητες από το πούπουλο και μονώνει ακόμα και όταν είναι βρεγμένο. Μοναδικό μειονέκτημα η πολύ υψηλή τιμή του.

Μαλλί

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν το μαλλί, κυρίως το μερίνο, για ρούχα της μεσαίας στρώσης. Το μερίνο έχει παρόμοιες ιδιότητες απομάκρυνσης του ιδρώτα με τα συνθετικά υλικά όμως μονώνει καλύτερα όταν είναι βρεγμένο ενώ δε μυρίζει τόσο άσχημα. Επιπλέον έχουν πολύ καλή αναλογία βάρους - μόνωσης. Στα μειονεκτήματά τους θα βρούμε την υψηλή τιμή και τη μικρή έως ανύπαρκτη προστασία από τον αέρα και τη βροχή.

Φλις

 Το φλις είναι ένα μικρό θαύμα και έρχεται πρώτο στις καρδιές και τις προτιμήσεις πολλών ορειβατών. Ελαφρύ, στεγνώνει γρήγορα και οικονομικό ενώ προσφέρει ζεστασιά ακόμα και αν είναι βρεγμένο. Στα μειονεκτήματα του θα βρούμε τον σχετικά μεγάλο όγκο του και τη σχεδόν μηδενική προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Το τελευταίο βέβαια σιγά σιγά αλλάζει αφού στο παιχνίδι μπαίνουν νέες τεχνολογίες χάρη στις οποίες το φλις μπορεί πλέον να παρέχει κάποια προστασία.

Χαρακτηριστικά

Τα ρούχα της μεσαίας στρώσης έχουν διάφορα χαρακτηριστικά τα οποία προσφέρουν προσαρμοστικότητα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Θηλιά για τον αντίχειρα

Ένα σχετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό που έχουν πλέον πολλά φλις και το οποίο δεν αφήνει τον κρύο αέρα να μπει μέσα και τον ζεστό να βγει έξω. Όμως η χρήση θέλει προσοχή γιατί σε περίπτωση που είναι πολύ σφιχτό δεν αφήνει το αίμα να κυκλοφορήσει σωστά.

Φερμουάρ

Το φερμουάρ είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να δροσιστείτε. Τώρα το αν θα επιλέξετε φερμουάρ που ανοίγει μέχρι κάτω ή μέχρι το 1/4 αυτό είναι δική σας υπόθεση!

Κουκούλα

Η κουκούλα είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό γιατί προσφέρει επιπλέον μόνωση στο κεφάλι ενώ βγαίνει και μπαίνει εύκολα.

Τσέπες

Οι τσέπες είναι πάντα χρήσιμες κατά τη διάρκεια της ορειβασίας ή της πεζοπορίας. Μπορείς να αποθηκεύσετε διάφορα αντικείμενα όπως το gps ή το κινητό.