Σε ένα ιδιαίτερο βουνό, όχι μόνο από πλευράς ορειβατικού ενδιαφέροντος αλλά και ιστορικού περιεχομένου, θα γίνει η επόμενη εξόρμηση του συλλόγου μας. Ο εμβληματικός ορεινός όγκος του Γράμμου δεσπόζει ανάμεσα από τους νομούς Ιωαννίνων και Καστοριάς στα σύνορα με την Αλβανία. Η Τσούκα Πέτσικ, η ψηλότερη κορυφή του Γράμμου, γνωστή και ως "2520" τον καθιστά το 4ο ψηλότερο βουνό της χώρας μας.

Αφετηρία μας το χωριό Πληκάτι από όπου ακολουθούμε ανηφορικό μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει σε διάσελο όπου υπάρχει χαρακτηριστικό φυλάκιο. Από το σημείο αυτό ξεκινάει το μονοπάτι που μας οδηγεί στην κορυφή Μαύρη Πέτρα. Από το σημείο αυτό και μετά ακολουθούμε το μονοπάτι της κορυφογραμμής το οποίο κινείται παράλληλα με τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων και μας οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή του Γράμμου την Τσούκα Πετσίκ (2.520μ).  Από εδώ κινούμαστε βόρεια για να φτάσουμε στη Γκιστόβα την ψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας που βρίσκεται στα 2.350μ. συνεχίζουμε περπατώντας στα αχανή λιβάδια της κοιλάδας της Γράμμουστας από όπου εκβάλει ο Αλιάκμονας ο οποίος μέσα μετά από 300 χιλιόμετρα εκβάλλει στο Αιγαίο και καταλήγουμε στον ορεινό οικισμό Γράμμος του νομού Καστοριάς

Βαθμός Δυσκολίας:  3

Ώρες πορείας: περίπου 11

Υπεύθυνη εξόρμησης: Μαρία Κίτσιου (τηλ. 6971935482)

Διανυκτέρευση σε σκηνές στο Πληκάτι, στο χωριό υπάρχει ξενώνας για όποιον θέλει να μείνει σε δωμάτιο.

Αναχώρηση: Σάββατο 15:00  από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου, μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων, καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και τον κανονισμό αναβάσεων εδώ.

 

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Διαμαρτυρία: Ορεινή Διάσωση

Παρότι το Ανατολικό Ζαγόρι είναι λιγότερο δημοφιλές δεν υπολείπεται καθόλου σε φυσική ομορφιά. Η τοπογραφία του επέτρεψε τη δημιουργία ενός πολυδαίδαλου συστήματος μονοπατιών τα οποία ξεχωρίζουν για την αισθητική τους. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι μια ήπια πεζοπορία η οποία γεφυρώνει τα χωριά Φραγκάδες και Κήπους μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή που προσφέρει πανοραμική θέα στο Ζαγόρι. Η διαδρομή μας ξεκινάει από τους Φραγκάδες, έναν από τους παραδοσιακούς οικισμούς του Ζαγορίου όπου σημαντικό αξιοθέατο είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου με το εξαγωνικό καμπαναριό. Αρχικά περπατάμε στα καλντερίμια του χωριού και στη συνέχεια σε εναλλαγές μονοπατιού με χωματόδρομο έχοντας πάντα βόρεια κατεύθυνση για να φράσουμε στη ράχη Δρυόφυτο και από εκεί να κινηθούμε ανατολικά με κατεύθυνση το γραφικό χωριό Κήποι όπου και θα τελειώσει η διαδρομή μας.

Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε αποτελεί μέρος του μονοπατιού μεγάλων αποστάσεων Epirus trail που ξεκινάει από το Γράμμο και καταλήγει στα Τζουμέρκα.

Βαθμός Δυσκολίας: 2

Ώρες πορείας: περίπου 7:30

Ώρα αναχώρησης: 8:00 από το δημοτικό πάρκινγκ έναντι της πλατείας Ζέρβα

απόσταση: περίπου 17χμ, υψομετρική διαφορά περίπου 850 μέτρα

Αρχηγός: Ίνα Ασλανίδη (τηλ. 6986594814)

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και τον κανονισμό αναβάσεων εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Διαμαρτυρία: Ορεινή Διάσωση

Συνοπτικό πρόγραμμα.

Αναχώρηση Παρασκευή μεσημέρι 19 Ιουλίου για χωριό Πέτρα όπου και διανυκτέρευση με σκηνές.

Σάββατο 20 Ιουλίου ανάβαση από ρέμα Ναούμ έως το καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης όπου και διανυκτέρευση. Προαιρετική ανάβαση το απόγευμα στο Στεφάνι Ολύμπου.

Κυριακή 21 Ιουλίου κορυφή Μύτικας - Κακόσκαλα κατάβαση από Κόψη Σκολιού.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

Παρακαλώ δηλώστε άμεσα ώστε να κατατεθεί προκαταβολή στο καταφύγιο.

Πληροφορίες Καλιακάτσος Κίμων 6972241729


Φέτος οι Σύλλογοι της Περιφέρειας Ηπείρου και Κέρκυρας θα πεζοπορήσουν στην οροσειρά της Ροδόπης. Οι αναβάσεις θα γίνουν στη περιοχή του Λειβαδίτη σε μια  περιοχή που φημίζεται για τα πανέμορφα δάση της
Οι δύο βασικές διαδρομές που επιλέξαμε είναι Βαθμού Δυσκολίας 3 ενώ θα γίνουν πεζοπορίες την Παρασκευή και τη Δευτέρα.


1η ημέρα Παρασκευή 21/6: Αναχώρηση από Άρτα στις 7:30. Το απόγευμα προβλέπεται πεζοπορία περίπου 3 ωρών σε μονοπάτι που οδηγεί στα Στενά του Νέστου.  Άφιξη στο χωριό Λειβαδίτης και τακτοποίηση στα καταλύματα.

Ιανουάριος

14 Κοπή Πίτας: Καταφύγιο Πραμάντων - Καταφύγιο Μελισσουργών
Η καθιερωμένη μας εξόρμηση για την κοπή της πίτας θα γίνει φέτος σε ένα από τα πιο δημοφιλή πεζοπορικά μονοπάτια των Τζουμέρκων. Το μονοπάτι καθαρό και ευδιάκριτο κινείται μέσα σε δάσος ελάτης προσφέροντας πανοραμική θέα τις κορυφές των Τζουμέρκων.
Αρχηγοί: Γιάννης Κιτσαράς και Ίνα Ασλανίδη
ΒΔ 1 

28 Κακαρδίτσα (2.429μ)
Η Κακαρδίτσα βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας και προσφέρεται για χειμερινές αναβάσεις. 
Αρχηγός: Κώστας Τσιτσιμπρίκος
ΒΔ 6