Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Κάποιοι ορειβατικοί προορισμοί όσο συχνά και να τους επαναλάβεις έχουν να σου χαρίσουν καινούργιες συγκινήσεις και εμπειρίες. Όποιος διαφωνεί με αυτό δεν θα έχει επισκεφτεί τον Όλυμπο. Γιατί ο Όλυμπος είναι μια περιοχή που η μια φορά δεν είναι αρκετή, γιατί οι διαδρομές στο βουνό αυτό είναι τόσες πολλές που είναι δύσκολο να τις εξαντλήσεις. Ο Όλυμπος αποτελεί ένα από τα ωραία σημεία της Ελλάδας, ο Όλυμπος είναι ένα βουνό που πάντα σε καλεί να επιστρέφεις σε αυτό. …και ναι δεν είναι καθόλου τυχαίο που ένας από τους πιο σπουδαίους πολιτισμούς του παρελθόντος τοποθέτησε ακριβώς εδώ ότι πιο ιερό είχε: τους Θεούς του.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 5/07:Φτάνοντας στο Λιτόχωρο κατευθυνόμαστε προς τη θέση Γκορτσιά όπου αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας και ξεκινάμε την ανάβασή μας μέσα σε δάσος οξιάς προς το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Κατά την ανάβασή μας θα συναντήσουμε τη θέση Μπάρμπα και τη θέση Κόκα με την επιβλητική της θέα προς το φαράγγι του Ενιπέα. Από εδώ σύντομα θα φτάσουμε στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας από όπου θα έχουμε ανεμπόδιστη θέα προς τον Άθω.

Σάββατο 6/07: Η ανάβασή μας συνεχίζεται ανάμεσα από ρόμπολα τα οποία αρχίζουν να αραιώνουν σιγά σιγά μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή Σκούρτα στα 2.467μ. Πλέον μπροστά μας απλώνεται ο γνωστός "Λαιμός" μια κόψη που δεν συγχωρεί επιπολαιότητες. Στη συνέχεια περνάμε το πέρασμα του Γιόσου και φτάνουμε στο αλπικό οροπέδιο των Μουσών στα 2.600μ. 

Ανεβούμε σε κάποιες από τις παρακάτω ψηλές κορυφές: Μύτικας 2.917μ., Σκολιός 2.911μ., Στεφάνι 2.909μ., Προφήτης Ηλίας 2.802μ. και Τούμπα 2.801μ.. και στη συνέχεια κατεβαίνουμε προς το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, γνωστό και ως Ζολώτα (από το όνομα του διαχειριστή) το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο καταφύγιο της Ελλάδας, όπου θα γίνει και η διανυκτέρευσή μας.

Κυριακή 7/07: Κατεβαίνοντας από το καταφύγιο κινούμαστε στο γνωστό "μονοπάτι της Σιωπής" όπου κυριαρχούν οι οξιές. Σύντομα φτάνουμε στη θέση Πριόνια όπου αφού απολαύσουμε μια δροσιστική βουτιά στα κρύα νερά του Ενιπέα επιστρέφουμε στην Άρτα νωρίς το απόγευμα.

Βαθμός Δυσκολίας:  2 & 3 (για όποιον ανέβει στον Μύτικα)

Αρχηγός: Λεωνίδας Σπαής (6944974151) 

Αναχώρηση: Παρασκευή από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Μια εναλλακτική διαδρομή στον Όλυμπο, την οποία για πρώτη φορά πραγματοποιεί ο σύλλογός μας, και στόχο έχει να γνωρίσουμε κάποιες άγνωστες πλευρές του βουνού των θεών.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 5/07: Φτάνουμε το βράδυ στη θέση Πριόνια όπου και διανυκτερεύουμε.

Σάββατο 6/07: Ξεκινάμε την ανάβασή μας προς το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός (Ζολώτα) και από κατευθυνόμαστε προς τις κορυφές Λιβαδάκι - Καλόγερος (2.701μ) - Πάγος - Σκολιό (2.911μ) - Κακόσκαλα - Μύτικας (2.917μ) για να καταλήξουμε στο Οροπέδιο των Μουσών όπου θα γίνει και η διανυκτέρευση σε σκηνή ή καταφύγιο. Προαιρετικά ανάβαση στο Στεφάνι (2.909μ).

Ώρες πορείας: περίπου 9

Κυριακή 7/07:  Κατάβαση από το οροπέδιο μέσω του "Λαιμού" στην κορυφή Σκούρτα και από εκεί κατεβαίνουμε στην Πετρόστρουγγα και κινούμαστε πλέον στο τραβερσαριστό μονομάτι που θα μας βγάλει στη θέση Πριόνια.

Ώρες πορείας: περίπου 6

Η διαδρομή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προφτάσουμε να ψηφίσουμε στις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στις 7/07.

Βαθμός Δυσκολίας:  2 & 3 (για όποιον ανέβει στο Μύτικα και στο Στεφάνι)

Αρχηγός: Χρήστος Κούρτης (τηλ. 6976887041)

Διανυκτέρευση: σε σκηνές και καταφύγιο

Αναχώρηση: Παρασκευή από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Φέτος ο ΕΟΣ Άρτας φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση των ορειβατικών συλλόγων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

Θέλοντας όλοι οι ορειβάτες να γνωρίσουν τον ορεινό όγκο του νομού μας, ο οποίος έχει καλά κρυμμένα μυστικά, αποφασίσαμε η ΣΟΣΔΕΗ να διεξαχθεί στον Κοκκινόλακο ή Φρούσια Όρη, έχοντας ως βάση το χωριό Μεσούντα. 

Ο Κοκκινόλακος είναι ένα σχετικά χαμηλό βουνό, μόλις στα 1750μ η ψηλότερη κορυφή του, όμως προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στα Τζουμέρκα, τα Άγραφα, το Χατζή, τη Μαρόσα και την κοιλάδα του Αχελώου. Στη βάση του κυλάει ο Αχελώος ποταμός ενώ τον διασχίζουν ρέματα με πιο γνωστό αυτό του Φάγγου. Οι πρόποδές του καλύπτονται από πυκνά δάση φυλλοβόλων ενώ ψηλότερα υπάρχουν κωνοφόρα. Τέλος λίγο χαμηλότερα από τις κορυφές κυριαρχούν υποαλπικά λιβάδια.

Η επιλογή όμως του Κοκκινόλακου δεν έγινε μόνο για αυτό το λόγο. Ο Κοκκινόλακος, τα Φρούσια όρη των αρχαίων, όπως και τόσα άλλα βουνά της πατρίδας μας απειλείται. Μία απειλεί που γίνεται στο όνομα της ανάπτυξης και της πράσινης ενέργειας. Ο Κοκκινόλακος είναι στις περιοχές, που σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Όλοι έχουμε δει τι καταστροφή στο ορεινό τοπίο φέρνει η εγκατάστασή τους, κορυφές που έχουν ισοπεδωθεί, έργα και δρόμοι χαράζουν ανεπανόρθωτα το πρόσωπο του βουνού ενώ οι επιπτώσεις στη πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής ανεπανόρθωτες.

Ας μαζευτούμε λοιπόν όλοι εμείς που αγαπάμε το παρθένο τοπίο και θέλουμε να το παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας έτσι όπως το βρήκαμε αν όχι και καλύτερο. Ας στηρίξουμε τους κατοίκους της περιοχής, που και αυτοί αντιδρούν στην εγκατάσταση αυτών των τεράτων και να τους δώσουμε ένα μήνυμα πως δεν είναι μόνοι τους.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε σε τρεις διαδρομές ανάλογα με την όρεξη και τις δυνατότητες του καθενός ώστε να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τον Κοκκινόλακο.

Διαδρομές:

1. Μεσούντα - Φαράγγι Φάγγου

Μία εύκολη πεζοπορική διαδρομή στην οποία όμως υπάρχει και μια δόση περιπέτειας. Κινούμαστε παράλληλα με τον Αχελώο σε πολύ καλό μονοπάτι και καταλήγουμε στο φαράγγι του Φάγγου εκεί που υπάρχει το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη.
Στην επιστροφή όποιος θέλει μπορεί να βουτήξει στα νερά του Αχελώου σε μία από τις παραλίες που σχηματίζονται.

Βαθμός δυσκολίας 1
Ώρες πορείας 5

2. Μεσούντα - Τσούμα - Μεσούντα

Κυκλική διαδρομή η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε εκτός από τους δασωμένους πρόποδες του Κοκκινόλακου και τα υποαλπικά λιβάδια του. Από το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη αρχίζουμε και ανηφορίζουμε σε απότομο μονοπάτι το οποίο θα μας βγάλει στα υποαλπικά λιβάδια όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε το Κάστρο, το Χατζή, τα Τζουμέρκα και άλλα βουνά της περιοχής. Από εκεί ανεβαίνουμε στην κορυφή Τσούμα και από τον χωματόδρομο γυρίζουμε στη Μεσούντα.

Βαθμός δυσκολίας 2
Ώρες πορείας 8

3. Μεσούντα - Κόκκινα Λιθάρια - Αγ. Παρασκευή - Μεσούντα

Μία κυκλική πορεία που θα επιτρέψει σε όσους την ακολουθήσουν να θαυμάσουν το μεγαλείο και τις κρυμμένες ομορφιές του Κοκκινόλακου. Η διαδρομή κινείται μαζί με τη δεύτερη ομάδα και φτάνοντας στην κορυφογραμμή κινείται προς τα Κόκκινα Λιθάρια και στη συνέχεια κατεβαίνει προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής για να καταλήξει στη Μεσούντα.

Βαθμός δυσκολίας 3
Ώρες πορείας 10

Τα μονοπάτια στα οποία θα κινηθούμε έχουν ανοιχτεί από το Ορειβατικό Τμήμα της ΕΥΔΑΠ.

Σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα

22/03 Παγκόσμια ημέρα του νερού σήμερα.

    Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. Όμως σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλές πόσιμο νερό, στο σπίτι, στο σχολείο, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο και αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να προοδεύσουν. 
  Ζούμε σε μια χώρα και μία περιοχή, την Ήπειρο η οποία φημίζεται για τις πηγές της και τα νερά της. Απάτητες βουνοκορφές μακριά από την ανάπτυξη προσφέρουν απλόχερα τα νερά του χιονιού και της βροχής στις πηγές μας. Φιλτραρισμένα με τον πιο φυσικό τρόπο καταλήγουν σε εμάς αμόλυντα και γάργαρα. 
  Όμως η απειλή, με τη σημαία της ανάπτυξης μας χτυπάει την πόρτα. Εξορύξεις πετρελαίου και ανεμογεννήτριες έρχονται να πάρουν τη θέση των αγριόγιδων και των όρνεων αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον και προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στον υδροφόρο ορίζοντα και μολύνοντάς τον.
   Η θέση μας ποια είναι μπροστά στην επικείμενη καταστροφή; Θα μείνουμε αμέτοχοι ενώ βλέπουμε να την καταστροφή να έρχεται; Ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί τη θέση του και το μερίδιο ευθύνης που τον βαραίνει. Γιατί η φύση δεν μας ανήκει την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας...

Κωνσταντίνα Ασλανίδη

Κοιτώντας τις ανεμογεννήτριες να φυτρώνουν στις κορυφογραμμές είναι δύσκολο να μην τις συγκρίνει κανείς με τεράστιους σταυρούς. Αποφασίσαμε λοιπόν πως ήρθε η ώρα να σταυρώσουμε τα βουνά, να σηκώσουνε αυτά με την σειρά τους στις πλάτες τους τις “αμαρτίες” του σύγχρονου τρόπου ζωής, να εξαλείψουμε ένα ακόμα στίγμα της θεϊκής παρουσίας στην γη. Και είναι γεγονός για όλους μας που έχουμε βρεθεί σε αυτές τις κορυφογραμμές πως έχουμε νιώσει αυτό το άγγιγμα της θεϊκής δημιουργίας, χωρίς καν να το έχουμε αναζητήσει, εκεί ακριβώς που χάνεται από το βλέμμα η ανθρώπινη παρέμβαση. Γιατί λοιπόν αντιδράμε, άνθρωποι που έχουν μάθει να αγαπάμε την φύση, σε μια τεχνολογία που είναι πιο φιλική προς αυτήν; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα φιλικό και ήπιο, όπως χαρακτηρίζεται, στο να παρεμβαίνεις στους τελευταίους πυρήνες άγριας ζωής που έχουν απομείνει στην χώρα μας, μην υπολογίζοντας προστατευμένες ζώνες, αποξηλώνοντας δασικές εκτάσεις μόνο και μόνο για να ανοίξεις τεράστιους δρόμους για να περάσουν οι έλικες, προκαλώντας μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στα ρέματα, τσιμεντάροντας εκτάσεις όσο ένα μικρο γήπεδο μπάσκετ εκεί ακριβώς που πηγάζουν τα νερά που μας συντηρούν. Και ρωτάμε και εμείς με την σειρά μας γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία σε περιοχές που έχει ήδη παρέμβει ο άνθρωπος, με έτοιμους δρόμους και έτοιμα δίκτυα; Είναι το ζητούμενο μόνο η μέγιστη απόδοση, το μέγιστο κέρδος χωρίς να υπολογίζουμε καθόλου το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την προοπτική μιας ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στην παράδοση, σε αυτό που μας άφησαν και με αυτό που πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας; Είναι η προοπτική για αυτά μόνο μια εικονική πραγματικότητα και ένα τυποποιημένο περιβάλλον; Όχι, έχουμε υποχρέωση να το διαφυλάξουμε και για αυτό συντασσόμαστε με τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές, ενάντια στην ισοπέδωση των βουνών μας.
 
 
 
 

Για να έχετε μια πλήρη εικόνα των βουνών μας και των έργων που γίνονται πατήστε εδώ.
 
 
 
 

Το ΔΣ  του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας