Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Η προγραμματισμένη για φέτος διάσχιση θα κινηθεί στους ορεινούς όγκους της  Πίνδου δίνοντας την ευκαιρία να διασχίσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εντυπωσιακού αυτού ορεινού όγκου. Στο πέρασμά μας θα συναντήσουμε τις εντυπωσιακές Λίμνες Φλέγγες, θα διασχίσουμε τη Βάλια Κάλντα, θα περπατήσουμε σε παλιό μονοπάτι που ενώνει τη Βωβούσα με τη Σαμαρίνα και από εκεί θα κατακτήσουμε το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας τον Σμολικα (2.637μ.),  περνώντας από την κορυφή Μόσια (2.610μ) και τη Δρακόλιμνη, για να καταλήξουμε στους Πάδες.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 30/08: Εκκίνηση στις 6 το πρωί από την πλατεία Ζέρβα και μεταφορά μέχρι την αρχή του μονοπατιού στη Λίμνη Πηγών Αώου στο Μέτσοβο. Ανάβαση στην κορυφή Φλέγγα και από εκεί πεζοπορία μέχρι τη Βοβούσα μέσα από τη Βάλια Κάλντα.

Διανυκτέρευση σε σκηνές.

Βαθμός Δυσκολίας:  3
Ώρες πορείας: περίπου 10


Σάββατο 31/08: Μέσα από ένα παλιό μονοπάτι θα κινηθούμε προς το ορεινότερο χωριό της Ελλάδας τη Σαμαρίνα. Μία πανέμορφη διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας θα διασχίσουμε ρέματα μέσα σε καταπράσινα δάση φυλλοβόλων για να φτάσουμε στο Δίστρατο. Από εκεί το τοπίο αλλάζει και πλέον κινούμαστε σε δάσος κωνοφόρων το οποίο προσφέρει θέα προς το τη Βάλια Κίρνα, τη Μόσια και το Σμόλικα και θα μας οδηγήσει στη Σαμαρίνα.

Διανυκτέρευση σε σκηνές.

Βαθμός Δυσκολίας:  3
Ώρες πορείας: περίπου 12

Κυριακή 1/09: Η τελευταία μέρα της διάσχισης θα μας οδηγήσει στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μας και ο σχεδιασμός της διαδρομής θα μας επιτρέψει να χαρούμε στο έπακρο το μεγαλείο του. Το άγριο τοπίο που κυριαρχεί ανατολικά από τη μεριά της Σαμαρίνας και θα συναντήσουμε ανεβαίνοντας στη Μόσια 1 & 2 και τον Σμόλικα δίνει τη θέση του σε αλπικά λιβάδια που καταλήγουν στη Δρακόλιμνη ανατολικά. Εμείς μέσα από ένα πανέμορφο δάσος κωνοφόρων και έχοντας απέναντί μας την Τύμφη θα καταλήξουμε στο χωριό Πάδες.

Βαθμός Δυσκολίας:  3
Ώρες πορείας: περίπου 12

Κόστος συμμετοχής: περίπου 50Ε

Περιορισμένος αριθμός θέσεων (22)

Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνεται μετακίνηση με λεωφορείο από την Άρτα μέχρι το ξεκίνημα της διαδρομής στις πηγές Αώου (περίπου 140χμ) την πρώτη μέρα, η παραλαβή μας από τους Πάδες και η μεταφορά μας στην Άρτα (περίπου 160χμ) την τελευταία μέρα καθώς και το όχημα υποστήριξης που θα μεταφέρει τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα.

 

Αρχηγός: Χρήστος Κούρτης (τηλ. 6976887041)

Αναχώρηση: Παρασκευή στις 6:00 από την πλατεία Ζέρβα. 

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Φέτος ο ΕΟΣ Άρτας φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση των ορειβατικών συλλόγων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

Θέλοντας όλοι οι ορειβάτες να γνωρίσουν τον ορεινό όγκο του νομού μας, ο οποίος έχει καλά κρυμμένα μυστικά, αποφασίσαμε η ΣΟΣΔΕΗ να διεξαχθεί στον Κοκκινόλακο ή Φρούσια Όρη, έχοντας ως βάση το χωριό Μεσούντα. 

Ο Κοκκινόλακος είναι ένα σχετικά χαμηλό βουνό, μόλις στα 1750μ η ψηλότερη κορυφή του, όμως προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στα Τζουμέρκα, τα Άγραφα, το Χατζή, τη Μαρόσα και την κοιλάδα του Αχελώου. Στη βάση του κυλάει ο Αχελώος ποταμός ενώ τον διασχίζουν ρέματα με πιο γνωστό αυτό του Φάγγου. Οι πρόποδές του καλύπτονται από πυκνά δάση φυλλοβόλων ενώ ψηλότερα υπάρχουν κωνοφόρα. Τέλος λίγο χαμηλότερα από τις κορυφές κυριαρχούν υποαλπικά λιβάδια.

Η επιλογή όμως του Κοκκινόλακου δεν έγινε μόνο για αυτό το λόγο. Ο Κοκκινόλακος, τα Φρούσια όρη των αρχαίων, όπως και τόσα άλλα βουνά της πατρίδας μας απειλείται. Μία απειλή που γίνεται στο όνομα της ανάπτυξης και της πράσινης ενέργειας. Ο Κοκκινόλακος είναι στις περιοχές, που σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Όλοι έχουμε δει τι καταστροφή στο ορεινό τοπίο φέρνει η εγκατάστασή τους, κορυφές που έχουν ισοπεδωθεί, έργα και δρόμοι χαράζουν ανεπανόρθωτα το πρόσωπο του βουνού ενώ οι επιπτώσεις στη πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής ανεπανόρθωτες.

Ας μαζευτούμε λοιπόν όλοι εμείς που αγαπάμε το παρθένο τοπίο και θέλουμε να το παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας έτσι όπως το βρήκαμε αν όχι και καλύτερο. Ας στηρίξουμε τους κατοίκους της περιοχής, που και αυτοί αντιδρούν στην εγκατάσταση αυτών των τεράτων και να τους δώσουμε ένα μήνυμα πως δεν είναι μόνοι τους.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε σε τρεις διαδρομές ανάλογα με την όρεξη και τις δυνατότητες του καθενός ώστε να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τον Κοκκινόλακο.

Διαδρομές:

1. Μεσούντα - Φαράγγι Φάγγου

Μία εύκολη πεζοπορική διαδρομή στην οποία όμως υπάρχει και μια δόση περιπέτειας. Κινούμαστε παράλληλα με τον Αχελώο σε πολύ καλό μονοπάτι και καταλήγουμε στο φαράγγι του Φάγγου εκεί που υπάρχει το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη.
Στην επιστροφή όποιος θέλει μπορεί να βουτήξει στα νερά του Αχελώου σε μία από τις παραλίες που σχηματίζονται.

Βαθμός δυσκολίας 1
Ώρες πορείας 5

2. Μεσούντα - Τσούμα - Μεσούντα

Κυκλική διαδρομή η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε εκτός από τους δασωμένους πρόποδες του Κοκκινόλακου και τα υποαλπικά λιβάδια του. Από το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη αρχίζουμε και ανηφορίζουμε σε απότομο μονοπάτι το οποίο θα μας βγάλει στα υποαλπικά λιβάδια όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε το Κάστρο, το Χατζή, τα Τζουμέρκα και άλλα βουνά της περιοχής. Από εκεί ανεβαίνουμε στην κορυφή Τσούμα και από τον χωματόδρομο γυρίζουμε στη Μεσούντα.

Βαθμός δυσκολίας 2
Ώρες πορείας 8

3. Μεσούντα - Κόκκινα Λιθάρια - Αγ. Παρασκευή - Μεσούντα

Μία κυκλική πορεία που θα επιτρέψει σε όσους την ακολουθήσουν να θαυμάσουν το μεγαλείο και τις κρυμμένες ομορφιές του Κοκκινόλακου. Η διαδρομή κινείται μαζί με τη δεύτερη ομάδα και φτάνοντας στην κορυφογραμμή κινείται προς τα Κόκκινα Λιθάρια και στη συνέχεια κατεβαίνει προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής για να καταλήξει στη Μεσούντα.

Βαθμός δυσκολίας 3
Ώρες πορείας 10

Τα μονοπάτια στα οποία θα κινηθούμε έχουν ανοιχτεί από το Ορειβατικό Τμήμα της ΕΥΔΑΠ.

Σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα

Κοιτώντας τις ανεμογεννήτριες να φυτρώνουν στις κορυφογραμμές είναι δύσκολο να μην τις συγκρίνει κανείς με τεράστιους σταυρούς. Αποφασίσαμε λοιπόν πως ήρθε η ώρα να σταυρώσουμε τα βουνά, να σηκώσουνε αυτά με την σειρά τους στις πλάτες τους τις “αμαρτίες” του σύγχρονου τρόπου ζωής, να εξαλείψουμε ένα ακόμα στίγμα της θεϊκής παρουσίας στην γη. Και είναι γεγονός για όλους μας που έχουμε βρεθεί σε αυτές τις κορυφογραμμές πως έχουμε νιώσει αυτό το άγγιγμα της θεϊκής δημιουργίας, χωρίς καν να το έχουμε αναζητήσει, εκεί ακριβώς που χάνεται από το βλέμμα η ανθρώπινη παρέμβαση. Γιατί λοιπόν αντιδράμε, άνθρωποι που έχουν μάθει να αγαπάμε την φύση, σε μια τεχνολογία που είναι πιο φιλική προς αυτήν; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα φιλικό και ήπιο, όπως χαρακτηρίζεται, στο να παρεμβαίνεις στους τελευταίους πυρήνες άγριας ζωής που έχουν απομείνει στην χώρα μας, μην υπολογίζοντας προστατευμένες ζώνες, αποξηλώνοντας δασικές εκτάσεις μόνο και μόνο για να ανοίξεις τεράστιους δρόμους για να περάσουν οι έλικες, προκαλώντας μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στα ρέματα, τσιμεντάροντας εκτάσεις όσο ένα μικρο γήπεδο μπάσκετ εκεί ακριβώς που πηγάζουν τα νερά που μας συντηρούν. Και ρωτάμε και εμείς με την σειρά μας γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία σε περιοχές που έχει ήδη παρέμβει ο άνθρωπος, με έτοιμους δρόμους και έτοιμα δίκτυα; Είναι το ζητούμενο μόνο η μέγιστη απόδοση, το μέγιστο κέρδος χωρίς να υπολογίζουμε καθόλου το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την προοπτική μιας ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στην παράδοση, σε αυτό που μας άφησαν και με αυτό που πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας; Είναι η προοπτική για αυτά μόνο μια εικονική πραγματικότητα και ένα τυποποιημένο περιβάλλον; Όχι, έχουμε υποχρέωση να το διαφυλάξουμε και για αυτό συντασσόμαστε με τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές, ενάντια στην ισοπέδωση των βουνών μας.
 
 
 
 

Για να έχετε μια πλήρη εικόνα των βουνών μας και των έργων που γίνονται πατήστε εδώ.
 
 
 
 

Το ΔΣ  του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας

  

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα σε pdf εδώ

και για το ημερολόγιο του κινητού σας (υποστηρίζεται από το google calendar) εδώ 

  

 

 

Ιούλιος

5-6-7/07 Όλυμπος (2.917μ)

20-21/07 Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση

28/07 Τζουμέρκα: Καταρράκτης - Σκάλα Σταμάτη - Αγ. Παρασκευή - Καταρράκτης

 

Αύγουστος


3-4/08 Παιδική Κατασκήνωση

25/09 Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Νυκτερινή ανάβαση στη Στρογγούλα

 

 

30-31/08 & 1/09 Διάσχιση Βόρειας Πίνδου

 

Σεπτέμβριος

 

 

14-15/09 31η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων

 

28-29/09 Ερύμανθος (2.221μ)

 

Οκτώβριος

6/10 Βάλια Κάλντα

20/10 Βόϊο (1.802μ) 

 

 Νοέμβριος

 

2-3/11 Βαρνούντας - Μπέλα Βόντα

17/11 Μελισσουργοί - Θεοδώριανα

 

Δεκέμβριος

1/12 Ροϊδοβούνι (1.977μ) - Μονή Στομιου

 15/12 Διάσχιση Καλάνας


 

Ιανουάριος

13/01 Κοπή πίτας Χελώνα (1.538μ)

20/01 Τζουμέρκα: Σκοπός(2.058) & Σκλάβα (2.088μ)
Τρία Σύνορα (1.932μ)

23/01 Θεωρητική Χειμερινή εκπαίδευση

27/01 Πρακτική χειμερινή εκπαίδευση 

Φεβρουάριος

10/02 Χατζή

 

24/02 Τόμαρος

 

Μάρτιος

                                          

3/03 Λάπατος (2.200μ) & Κούλα (1.560μ)

17/03 Σκι σε χιονοδρομικό

30-31/03 Σμόλικας - Βαθύλακος

Δρακόλιμνη Σμόλικα

 

Απρίλιος

 

21/04 Άθλος Τζουμέρκων & Καταρράκτης - Άγναντα

 

Μάιος

4-05/05 Γράμμος (2.521μ)

 

12/05 Βουραϊκός: Στο δρόμο του Οδοντωτού

18-19/05 Βαρδούσια (2.495μ)

24-25-26/05 Κρήτη: Φαράγγι Σαμαριάς - Ψηλορείτης

26/05 Μετέωρα: Αναρρίχηση και πεζοπορία στα μονοπάτια των Μετεώρων

 

Ιούνιος

2/06 Βερλίγκα - Πηγές Αχελώου

 

14-17/06 Βουλγαρία: Ρίλα

22-23/06 Τύμφη Διάσχιση: Βραδέτο - Βρυσοχώρι

 

 

Ο  Ορειβατικός   Σύλλογος    Άρτας  εκφράζει την αγωνία του για τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Αγωνιά γιατί το θέμα της βαριάς βιομηχανίας των υδρογονανθράκων ξεπερνάει την δική μας γενιά . 

Δηλαδή: Γεωτρήσεις,  ελικοδρόμια ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές, τόνοι τοξικών αερίων, όξινη βροχή, αποψίλωση δασών, χρήση χιλιάδων τόνων νερού που αναμειγνύεται με χημικές ουσίες καταλήγοντας σε χιλιάδες τόνους τοξικού πολφού ως απόβλητα, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. 

Περισσότερα...