Τριήμερη διάσχιση

Εκδήλωση ενδιαφέροντος


Ετοιμαστείτε για μια συγκλονιστική διάσχιση με τον Ορειβατικό Σύλλογο Άρτας. Αυτή τη φορά θα ενώσουμε τις δύο από τις πιο γνωστές δρακόλιμνες της Ελλάδας της Τύμφης και του Σμόλικα. 

1η μέρα Παρασκευή 4/10 Μικρό Πάπιγκο - καταφύγιο Αστράκας
Με αφετηρία το Μικρό Πάπιγκο ανεβαίνουμε στο καταφύγιο Αστράκας όπου και θα διανυκτερεύσουμε.
Βαθμός Δυσκολίας: 1
Ώρες πορείας: περίπου 3

2η μέρα Σάββατο 5/10 Καταφύγιο - Δρακόλιμνη - Νταβάλιστα - μονοπάτι Αμάραντου - Καλογερικό  - Σάδι Μύγας - Βρυσοχώρι
Τη μέρα αυτή θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μια άλλη όψη της Τύμφης, πολύ καλά κρυμμένη, περπατώντας στο - άγνωστο σε πολλούς - μονοπάτι του Αμάραντου. Μια διαδρομή σπάνια, πέρα από τις συνηθισμένες και ίσως από τις πιο εντυπωσιακές των ελληνικών βουνών. Φεύγοντας από το καταφύγιο θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή για τη Δρακόλιμνη και από εκεί θα κατεβούμε ξανά χαμηλά για να ακολουθήσουμε το μονοπάτι για το πέρασμα της Νταβάλιστας. Περνώντας την επιβλητική Νταβάλιστα στο σημείο "πόρτες" όπου υπάρχει το μνημείο του άτυχου δρομέα - ορειβάτη θα φύγουμε δεξιά για να μπούμε στο μονοπάτι του Αμάραντου. Πρόκειται ουσιαστικά για μονοπάτι που κινείται τραβερσαριστά στη βάση των βόρειων ορθοπλαγιών του Πλόσκου και της Δρακόλιμνης, με αρκετά δύσκολα σημεία, το οποίο θα μας βγάλει στη θέση "Καλογερικό". Από εκεί ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή: Σάδι Μύγας - Λούτσα Κάτσανου - Νεραϊδρόβρυση θα φτάσουμε στο Βρυσοχώρι όπου θα γίνει και η δεύτερη διανυκτέρευση.
Βαθμός Δυσκολίας: 3
Ώρες πορείας: περίπου 12


3η μέρα Κυριακή 6/10 Βρυσοχώρι - Παλιοσέλι - Καταφύγιο - Δρακόλιμνη Σμόλικα - Αγία Παρασκευή
Ακολουθούμε το μονοπάτι που ενώνει το Βρυσοχώρι με το Παλιοσέλι περνώντας τον Αώο. Από το Παλιοσέλι θα βγούμε στο καταφύγιο Σμόλικα και από εκεί στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Η πορεία μας θα συνεχιστεί μέσα σε πυκνό δάσος για να βγούμε στο χωριό Αγία Παρασκευή ή Κεράσοβο Κόνιτσας όπου και ο τερματισμός μας.
Βαθμός Δυσκολίας: 3
Ώρες πορείας: περίπου 12

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετοχών αλλά και της έγκαιρης κράτησης του καταφυγίου δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή απαιτείται προκαταβολή καθώς και το ποσό των 13 ευρώ για το καταφύγιο. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης τα 13 ευρώ για το καταφύγιο ΔΕΝ επιστρέφονται. 
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η διανυκτέρευση στο Βρυσοχώρι θα γίνει σε σκηνές που θα μεταφερθούν με όχημα υποστήριξης.

Ώρα αναχώρησης: Παρασκευή 14:00 από το δημοτικό πάρκινγκ έναντι της πλατείας Ζέρβα

Αρχηγός: Μαρία Κίτσιου τηλ. 6971935482

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και τον κανονισμό αναβάσεων εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Διαμαρτυρία: Ορεινή Διάσωση

Ιανουάριος

14 Κοπή Πίτας: Καταφύγιο Πραμάντων - Καταφύγιο Μελισσουργών
Η καθιερωμένη μας εξόρμηση για την κοπή της πίτας θα γίνει φέτος σε ένα από τα πιο δημοφιλή πεζοπορικά μονοπάτια των Τζουμέρκων. Το μονοπάτι καθαρό και ευδιάκριτο κινείται μέσα σε δάσος ελάτης προσφέροντας πανοραμική θέα τις κορυφές των Τζουμέρκων.
Αρχηγοί: Γιάννης Κιτσαράς και Ίνα Ασλανίδη
ΒΔ 1 

28 Κακαρδίτσα (2.429μ)
Η Κακαρδίτσα βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας και προσφέρεται για χειμερινές αναβάσεις. 
Αρχηγός: Κώστας Τσιτσιμπρίκος
ΒΔ 6

Μετά από τις εκλογές που έγιναν στις 05/04/23 το νέο ΔΣ του συλλόγου είναι το εξής:

Πρόεδρος                                             Κίμων Καλιακάτσος (τηλ. 6972241729)

Αντιπρόεδρος                                      Μαρία Κίτσιου

Γραμματέας                                         Χρήστος Καραντζιάς

Ταμίας                                                 Κώστας Τσιτσιμπρίκος

Έφορος Ορειβασίας                            Άρης Γκιάφης

Έφορος Υλικού                                   Γιάννης Κιτσαράς

Εφ. Εγκαταστάσεων - Διαδικτύου      Κωνσταντίνα Ασλανίδη

Η θέση των ορειβατικών συλλόγων Ηπείρου και Κέρκυρας για τις έξι περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ)
Μετά τις τυμπανοκρουσίες στον τύπο για τις έξι περιοχές άνευ δρόμων είναι υποχρέωση των ορειβατικών συλλόγων να μιλήσουν.
Είμαστε χαρούμενοι που ο ορεινός όγκος της Τύμφης, του Σμόλικα, του Ταϋγέτου, του Σάος Σαμοθράκης, των Λευκών Ορέων Κρήτης, του Χατζή Τρικάλων έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες περιοχές άνευ δρόμων ΠΑΔ για δύο χρόνια με προεδρικό διάταγμα.
 
 
Πριν σπεύσουμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση για το ότι έδωσε πίσω στο λαό έξι κομμάτια από τα οκτακόσια εξήντα του ορεινού όγκου της χώρας για δύο χρόνια, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι σε συνέχεια εγκαταστάσεων ΑΠΕ στα βουνά, όπως στον Κασιδιάρη το 2014, τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση με τον "εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας 4685/2020" ή αλλιώς νόμο Χατζηδάκη ήρε την προστασία όλης της ελληνικής φύσης. Η φύση μας απολάμβανε προστασία από το σύνταγμα μας άρθρο 24, από το πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, την συνθήκη Ramsar για τους υδροβιότοπους, της Βαρκελώνης για τη Μεσόγειο, την UNESCO. Εντός του Natura ήταν και τα 36 εθνικά πάρκα τους Φορείς Διαχείρισης των οποίων κατήργησε πρόσφατα κεντρικοποιωντας την πανεθνική προστασία της φύσης στα γραφεία της Αθήνας του ΟΦΥΠΕΚΑ (οργανισμός φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής). Η άρση της προστασίας έγινε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ΜΥΗΕ (υδροηλεκτρικών σε καταρραχτάκια), ανεμογεννητριών, ορυχείων και γενικά επεμβάσεις ιδιωτικών επενδύσεων στη φύση. Το 46% των αιτήσεων για ανεμογεννήτριες και αδειών παραγωγής τους βρίσκονται σε Natura.
Έτσι "κουμπώνει" το ότι έβαλε στην άκρη έξι περιοχές και μένουν όλες οι υπόλοιπες - όλη η υπόλοιπη Ελλάδα απροστάτευτη στην διάθεση της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.
Για το ότι έξι ορεινοί όγκοι ξέφυγαν από την αρπάγη των ιδιωτικών επενδύσεων - κάτω -από- το- ένδυμα -της -καθαρής ενέργειας με δούρειο ίππο την κλιματική αλλαγή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Βασιλική Κατή, βιολόγο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και την ομάδα της, η οποία έκανε έρευνες εκ μέρους του ΥΠΕΝ για τον κατακερματισμό της γης από δρόμους και για την απειλή στη βιοποικιλότητα, με προσωπική δέσμευση στην ανάσχεση της καταστροφής των οικότυπων.