Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Ο ΕΟΣ Άρτας δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των μελών του διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά θεωρητική εκπαίδευση για την ασφάλεια κατά την πεζοπορία και την ορειβασία σε χιονισμένο πεδίο.

Εκπαιδευτής μας θα είναι ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, οδηγός βουνού.

Η συμμετοχή σας στην εκπαίδευση αποτελεί βάση για την καλύτερη λειτουργία του συλλόγου και την ασφάλεια των συμμετεχόντων και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην πρακτική χειμερινή εκπαίδευση όταν και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί της Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο γραφείο του συλλόγου, Αμβρακίας 38, στις 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Λόγω της κακοκαιρίας της Κυριακής η εξόρμηση στα Τζουμέρκα αναβάλλεται για τις 2 Φεβρουαρίου. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν να ενημερώσουν τον αρχηγό.

Μια ακόμη ορειβατική εξόρμηση στα Τζουμέρκα από το σύλλογό μας η οποία μας οδηγεί σε μονοπάτια που η απαρχή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου.  Η πορεία μας ξεκινάει από το παρεκκλήσι του Πάτερ Κοσμά λίγο πάνω από το χωριό Κυψέλη και κινούμενοι σε αχνά μονοπάτια φτάνουμε στην είσοδο της Σκάλας Κυψέλης. Η Σκάλα Κυψέλης κινείται παράλληλα με το ρέμα Σούδα και κερδίζει ύψος καθώς ελίσσεται σε πρανή της ορθοπλαγιάς. Στη συνέχεια φτάνουμε στο οροπέδιο Μεγαλολίβαδο και από εκεί πατάμε την σχετικά άγνωστη κορυφή Ροϊστα στα 2.200μ. Η κατάβασή μας γίνεται από ένα παλιό κτηνοτροφικό μονοπάτι, τη Σκάλα Ράμιας. Η Σκάλα Ράμιας είναι ένα εντυπωσιακό πέρασμα το οποίο κινείται ουσιαστικά μέσα σε ένα λούκι και από εδώ προέρχεται και η δεύτερη ονομασία του "Κανάλα". 

Πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ για το πως περίπου θα κινηθεί η διαδρομή μας.

Αρχηγός: Χρήστος Κούρτης (6976887041)

Βαθμός δυσκολίας: 3

Ώρες πορείας: περίπου 10

Υψομετρική διαφορά: περίπου 1000μ

Αναχώρηση:  6:00 Κυριακή από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.
Μέλη άλλων συλλόγων μπορούν να συμμετέχουν με την επίδειξη της ορειβατικής τους ταυτότητας.
Η θέση εξασφαλίζεται με την καταβολή προκαταβολής 10Ε.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.


 

Κατεβάστε το πρόγραμμα σε pdf εδώ

Κατεβάστε το πρόγραμμα στο κινητό εδώ

 

Ιανουάριος

 

12 Κοπή πίτας Αγία Παρασκευή Καταρράκτη

Περισσότερα...

Κοιτώντας τις ανεμογεννήτριες να φυτρώνουν στις κορυφογραμμές είναι δύσκολο να μην τις συγκρίνει κανείς με τεράστιους σταυρούς. Αποφασίσαμε λοιπόν πως ήρθε η ώρα να σταυρώσουμε τα βουνά, να σηκώσουνε αυτά με την σειρά τους στις πλάτες τους τις “αμαρτίες” του σύγχρονου τρόπου ζωής, να εξαλείψουμε ένα ακόμα στίγμα της θεϊκής παρουσίας στην γη. Και είναι γεγονός για όλους μας που έχουμε βρεθεί σε αυτές τις κορυφογραμμές πως έχουμε νιώσει αυτό το άγγιγμα της θεϊκής δημιουργίας, χωρίς καν να το έχουμε αναζητήσει, εκεί ακριβώς που χάνεται από το βλέμμα η ανθρώπινη παρέμβαση. Γιατί λοιπόν αντιδράμε, άνθρωποι που έχουν μάθει να αγαπάμε την φύση, σε μια τεχνολογία που είναι πιο φιλική προς αυτήν; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα φιλικό και ήπιο, όπως χαρακτηρίζεται, στο να παρεμβαίνεις στους τελευταίους πυρήνες άγριας ζωής που έχουν απομείνει στην χώρα μας, μην υπολογίζοντας προστατευμένες ζώνες, αποξηλώνοντας δασικές εκτάσεις μόνο και μόνο για να ανοίξεις τεράστιους δρόμους για να περάσουν οι έλικες, προκαλώντας μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στα ρέματα, τσιμεντάροντας εκτάσεις όσο ένα μικρο γήπεδο μπάσκετ εκεί ακριβώς που πηγάζουν τα νερά που μας συντηρούν. Και ρωτάμε και εμείς με την σειρά μας γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία σε περιοχές που έχει ήδη παρέμβει ο άνθρωπος, με έτοιμους δρόμους και έτοιμα δίκτυα; Είναι το ζητούμενο μόνο η μέγιστη απόδοση, το μέγιστο κέρδος χωρίς να υπολογίζουμε καθόλου το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την προοπτική μιας ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στην παράδοση, σε αυτό που μας άφησαν και με αυτό που πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας; Είναι η προοπτική για αυτά μόνο μια εικονική πραγματικότητα και ένα τυποποιημένο περιβάλλον; Όχι, έχουμε υποχρέωση να το διαφυλάξουμε και για αυτό συντασσόμαστε με τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές, ενάντια στην ισοπέδωση των βουνών μας.
 
 
 
 

Για να έχετε μια πλήρη εικόνα των βουνών μας και των έργων που γίνονται πατήστε εδώ.
 
 
 
 

Το ΔΣ  του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας

Ο  Ορειβατικός   Σύλλογος    Άρτας  εκφράζει την αγωνία του για τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Αγωνιά γιατί το θέμα της βαριάς βιομηχανίας των υδρογονανθράκων ξεπερνάει την δική μας γενιά . 

Δηλαδή: Γεωτρήσεις,  ελικοδρόμια ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές, τόνοι τοξικών αερίων, όξινη βροχή, αποψίλωση δασών, χρήση χιλιάδων τόνων νερού που αναμειγνύεται με χημικές ουσίες καταλήγοντας σε χιλιάδες τόνους τοξικού πολφού ως απόβλητα, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. 

Περισσότερα...