Ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο περίμενε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου μας για την 31η συνάντηση ορειβατικών συλλόγων δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου στο καταπράσινο χωριό της Μεσούντας.

Σάββατο βράδυ και η πλατεία του χωριού γεμίζει από ορειβάτες και ντόπιους για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργανώθηκε. Μετά τους χαιρετισμούς από το δήμαρχο κ. Χασιάκο, τους προέδρους και τους αντιπροσώπους των συλλόγων ακολούθησε ομιλία από την κ. Ελένη Τζαχρήστα με θέμα τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Ήπειρο και από μέλος της πρωτοβουλίας για τη σωτηρία των Αγράφων με θέμα τις ανεμογεννήτριες. Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ του κ. Βασίλη Γκανιάτσα "Αράχνες" και "Γέφυρα της Πλάκας".

Όλη η ομάδα στην κορυφογραμμή του ΚοκκινόλακουΑπόγευμα Σαββάτου και εμείς κατευθυνόμαστε προς το ορεινό όγκο του Κοκκινόλακου και συγκεκριμένα στην καταπράσινη Μεσούντα. Αφού κάνουμε μια βόλτα στο χωριό στήνουμε τις σκηνές μας προκαλώντας το ενδιαφέρον των μικρών κατοίκων του χωριού. 

Η αναχώρηση μας γίνεται στις 6 το πρωί από την πλατεία του χωριού και το πρώτο φως της ημέρας μας βρίσκει να μπαίνουμε στο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο καταπράσινο φαράγγι του Φάγγου. Το μονοπάτι κινείται πάνω από της όχθη του Αχελώου χαρίζοντας πανέμορφες εικόνες και μερικά τεχνικά περάσματα. Σύντομα φτάνουμε στο σημείο που βρίσκεται το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη όπου και ξεκουραζόμαστε. 

Το φαράγγι του ΦάγγουΚυριακή πρωί και η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Μεσούντα Αρτας και συγκεκριμένα από την πλατεία του Αγίου Νικολάου. Έχοντας προμηθευτεί αρκετή ποσότητα νερού καθώς η μέρα προμηνύεται ιδιαίτερα ζεστή ακολουθούμε τον ασφάλτινο κατηφορικό δρόμο που οδηγεί από το χωριό ως την κοίτη του ποταμού Αχελώου. Απέναντι μας το χωριό Μυριόφυλλο Τρικάλων με τον ποταμό να αποτελεί το σύνορο μεταξύ των δυο νομών Αρτης-Τρικαλων. Συνεχίζουμε πορεία παράλληλη με το ποτάμι φεύγοντας από τον δρόμο και μπαίνοντας πλέον στο μονοπάτι. Αξίζει εδώ να μνημονευτεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής μας το μονοπάτι είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο ,ασφαλισμένο με συρματόσχοινο στα επικίνδυνα σημεία αλλά και καθαρισμένο όπου το δάσος γίνεται πιο πυκνό. Μια δουλειά που έγινε προ εξαετίας από το ορειβατικό τμήμα ΕΥΔΑΠ και που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο συντηρώντας τα μονοπάτια του βουνού, χαρτογραφώντας παράλληλα την δουλειά τους.

Οι ορεινοί περίπατοι και οι ορειβασίες στο βουνό είναι μια δραστηριότητα με την οποία ο μέσος άνθρωπος δεν είναι εξοικειωμένος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα, ούτε παιδεία σχετικά με την πεζοπορία ή την ορειβασία. Το κενό αυτό, της έλλειψης παιδείας και κουλτούρας καλύπτουν οι ορειβατικοί σύλλογοι. Τα τελευταία χρόνια είτε σαν μόδα είτε σαν διέξοδο από την κρίση, το κοινό που συμμετέχει σε εξορμήσεις σχετικές με την ορειβασία έχει αυξηθεί ποσοτικά. Αν και πολλοί  θέλουν να συμμετέχουν σε εξορμήσεις συλλόγων λίγοι είναι αυτοί που ενημερώνονται για αυτό που θέλουν να κάνουν. Η ορειβασία και γενικά οι δραστηριότητες του βουνού έχουν κανόνες που πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε διότι οι συνθήκες που θα συναντήσεις στο βουνό δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες τις οποίες καθημερινά βιώνουμε στην πόλη. Αξίες όπως το ομαδικό πνεύμα , ο σεβασμός στον αρχηγό και στις αντικειμενικές δυσκολίες του βουνού, η πειθαρχία  και η αυτογνωσία είναι απαράβατες συνθήκες για μία ασφαλή εξόρμηση στα βουνά της χώρας μας.