Το Σαββατοκύριακο  28/29 Ιανουαρίου ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε εξόρμηση στα Τζουμέρκα. Πιο συγκεκριμένα έγινε προσπάθεια ανάβασης 20 και πλέον ορειβατών στην κορυφή Πινακούλι. Η διαδρομή μας ξεκίνησε από το καταφύγιο του Σταυρού Θεοδωριάνων νωρίς το πρωί. Η ποσότητα χιονιού στο βουνό ήταν πολύ μεγάλη, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια μας από το πρώτο λεπτό.

 Μια πανέμορφη κυκλική πεζοπορική διαδρομή στα Τζουμέρκα η οποία κινείται κυρίως μέσα σε δάσος και προσφέρει θέα στα Τζουμέρκα και το ορεινό όγκο του 1060. Η πεζοπορία μας ξεκινάει από το καταφύγιο Μελισσουργών και περίπου μετά από 40 λεπτά σε καλογραμμένο μονοπάτι φτάνουμε στον καταρράκτη Κεφαλόβρυσο του οποίου το συνολικό ανάπτυγμα είναι 300μ. Από εδώ συνεχίζουμε προς το καταφύγιο Πραμάντων που μας προσφέρει θέα προς τη Στρογγούλα. Μετά από στάση συνεχίζουμε προς το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής όπου αφού το επισκεφτούμε παίρνουμε το μονοπάτι που μας οδηγεί στη σπηλιά του Κατσαντώνη. Από εκεί συνεχίζουμε προς το καταφύγιο Μελισσουργών όπου και τελειώνει η πορεία μας.

Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς ο αρχηγός έχει το δικαίωμα να τροποποίησει τη διαδρομή.

 Βαθμός Δυσκολίας: 1

Ώρες πορείας: περίπου 6 - 7

Υψομετρική διαφορά: περίπου 650μ

Αρχηγός: Ίνα Ασλανίδη 

Τηλ: 6986594814

Ώρα αναχώρησης: 7:30

Αναχώρηση:  Κυριακή από το δημοτικό πάρκινγκ απέναντι από την πλατεία Ζέρβα.

Κατοχύρωση της θέσης ΜΟΝΟ με την καταβολή προκαταβολής 10€, ακύρωση της συμμετοχής με επιστροφή προκαταβολής μέχρι την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου, μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και τον κανονισμό αναβάσεων εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα COVID-19 όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους αρνητικό rapid test (48 ώρες) ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για άλλη μια χρονιά ο ΕΟΣ Άρτας πραγματοποίησε την καθιερωμένη του παιδική κατασκήνωση. Φέτος προορισμός μας τα πανέμορφα Θεοδώριανα στα κοντινά Τζουμέρκα. Πρώτη στάση ο νερόμυλος του κ. Κολοκύθα στον συνοικισμό Αβαρίτσα του Βουργαρελίου όπου είδαμε τη λειτουργία και την ορθολογική χρήση του νερού με μηδαμινή παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον πανέμορφο καταρράκτη της Αβαρίτσας όπου γίνονται εργασίες για την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού όπου η παρέμβαση και η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου είναι μεγάλη.

Από εκεί συνεχίζουμε προς τον χώρο της κατασκήνωσής μας στα Θεοδώριανα και αφού στήσουμε τις σκηνές μας γίνεται μια εισαγωγή στα παιδιά στις βασικές αρχές της πεζοπορίας και της κατασκήνωσης μέσα από βιωματικά παιχνίδια. Η μέρα μας κλείνει στην πλατεία του χωριού και κατά την επιστροφή παιδιά  και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τους φακούς τους και να μάθουν τις αρχές κίνησης στο σκοτάδι.

Για ακόμα μια χρονιά ο ΕΟΣ Άρτας διοργανώνει παιδική κατασκήνωση η οποία έχει ως στόχο να φέρει κοντά στη φύση, την πεζοπορία και την ορειβασία τους μικρούς μας φίλους. Σημείο συνάντησης φέτος το καταφύγιο Μελισσουργών, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο δάσος με έλατα, προσφέροντας έτσι το ιδανικό μέρος για την πρώτη επαφή με την πεζοπορία.

Το απόγευμα του Σαββάτου μαζευόμαστε όλοι σε ένα ξέφωτο και ξεκινάμε το "μάθημα". Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι τα παιδιά έμαθαν τι πρέπει να έχουν μαζί τους στο σακίδιο, πως πρέπει να συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται στη φύση και ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο βουνό. Στη συνέχεια κάναμε μια μικρή βόλτα μέσα στο δάσος για να θέσουμε σε εφαρμογή όλα όσα μάθαμε και να προετοιμαστούμε για την πεζοπορία της επόμενης ημέρας. Στο τέλος της βραδιάς μαζευόμαστε στο χώρο του καταφυγίου και μέσα από τηλεσκόπιο παρατηρούμε την σχεδόν ολόγιομη σελήνη αλλά και τον Δια με τους δορυφόρους του.

Η προγραμματισμένη εξόρμηση της Κυριακής 2/02/20 ήταν για τη Σκάλα Κυψέλης και επιστροφή από τη Σκάλα Ράμιας. Όταν μιλάμε για σκάλες στα Τζουμέρκα εννοούμε παλιά μονοπάτια που οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων ανέβαζαν τα ζώα τους για την αναζήτηση πλούσιας τροφής. Τα μονοπάτια αυτά καθώς περνάνε τα χρόνια και πλέον σχεδόν κανένας δεν τα περπατάει κινδυνεύουν να χαθούν.