Κορυφή TodorkaΗ οροσειρά του Πίριν ή Πύρην ή οροσειρά του Ανατολικού Ορβήλου (βουλγαρικά: Пирин) είναι μια εκτεταμένη οροσειρά που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Δράμας. Η ονομασία Πίριν κατά τη Βουλγαρική εκδοχή, προήλθε από τον Περούν (Κυριλλικά : Перун), τον ανώτερο θεό του σλαβικού πάνθεου, θεού της βροντής και της αστραπής. Η οροσειρά έχει μήκος περίπου 40 χλμ από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, και περίπου 25 χλμ. πλάτος ενώ έχει πάνω από 50 κορυφές άνω των 2.000μ και περίπου 140 αλπικές λίμνες. Το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασής του στη Βουλγαρία προστατεύεται από το Εθνικό Πάρκο Πίριν. 

Οι 7 λίμνες της Ρίλα

Παρασκευή 14 Ιουνίου, είχε έρθει επιτέλους η μέρα που περιμέναμε· η μέρα που θα ξεκινούσαμε για μία εκδρομή συναρπαστική, μια εκδρομή εκτός των συνόρων-μας, πέρα από τα δικά μας βουνά. Πρώτη στάση μας το Σαντάνσκι, για φαγητό και απαραίτητη μετατροπή νομίσματος. Ύστερα από παραμονή μιάς περίπου ώρας εκεί επιβιβαζόμαστε εκ νέου στο λεωφορείο με τελικό προορισμό το Panichishte που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Ρίλα. Εκεί η μία ομάδα πήρε τον δρόμο για το καταφύγιο, η άλλη αυτόν (δηλ. τον δρόμο) του ξενοδοχείου, όπου θα παρέμενε όλες τις ημέρες της εξόρμησης.

Οροσειρά της Ρϊλας, Βουλγαρία, η πιο ψηλή οροσειρά των Βαλκανίων με ψηλότερη κορυφή τη Μουσάλα. Σε αυτή μας την επίσκεψη θα αφήσουμε τις ψηλές κορυφές της Ρίλας και θα κινηθούμε χαμηλότερα κάνοντας μια διήμερη κυκλική διαδρομή για να επισκεφτούμε τις πανέμορφες 7 λίμνες (Sedem rilski ezera) να ανεβούμε στην κορυφή Malyovitsa (2729μ.) και μετά από μια διανυκτέρευση να περπατήσουμε σε ένα όχι και πολυσύχναστο μονοπάτι μέχρι τις 7 λίμνες.

Μία από τις πιο όμορφες διασχίσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς στα Βαλκάνια είναι αυτή στην οροσειρά της Ρίλας. Αιωνόβια ατελείωτα δάση φυλλοβόλων και κωνοφόρων εκτείνονται στους πρόποδες ενώ στη συνέχεια βρισκόμαστε μια πανέμορφη αλπική ζώνη διάσπαρτη με λίμνες. Στο δρόμο μας θα βρούμε πολλούς πεζοπόρους και ορειβάτες, ιδιαίτερα στις γνωστές 7 λίμνες της Ρίλας, ενώ από εκεί και μετά το τοπίο πραγματικά ερημώνει.

Ο εθνικός δρυμός Galichica, είναι από τους πιο όμορφους και γνωστούς στα γειτονικά Σκόπια. Εκτός από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα προσφέρει πληθώρα διαδρομών τόσο στο δασικό όσο και στο αλπικό του κομμάτι και μια ανεπανάληπτη θέα προς τις λίμνες Οχρίδα και Mεγάλη Πρέσπα. Εμείς επιλέγουμε να ανεβούμε στην ψηλότερη κορυφή τη Magaro που στέκεται στα 2.254μ.