Η άνεση κατά την ορειβασία και την πεζοπορία ξεκινάει με τη βασική στρώση! Τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβουμε υπόψιν κατά την επιλογή των ρούχων που θα την αποτελέσουν είναι τα παρακάτω:

 • Υλικό κατασκευής: είτε επιλέξετε φυσικό είτε συνθετικό ύφασμα θα πρέπει να εκπληρώνει το βασικό του στόχο, που είναι να απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα.
 • Βάρος: ελαφρύ, μεσαίου βάρους ή βαρύ. Όσο πιο βαρύ είναι το ρούχο συνήθως τόσο πιο ζεστό είναι.
 • Εφαρμογή: για να απομακρυνθεί ο ιδρώτας από το σώμα μας το ρούχο θα πρέπει να εφαρμόζει καλά πάνω μας.

Υλικό κατασκευής

Κάθε αξιόλογο ρούχο που κατασκευάστηκε ως βασική στρώση θα πρέπει να απομακρύνει τον ιδρώτα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συνθετικό, merino wool και μετάξι. Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους.

Συνθετικό

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συνθετικά υλικά για τη βασική στρώση είναι ο πολυεστέρας. Εκτός από αυτό θα βρούμε νάιλον, πολυπροπυλένιο, τεχνητό μετάξι ή μείγματα αυτών.  Υφάσματα τα οποία περιέχουν σπάντεξ έχουν ελαστικότητα και είναι στενά χωρίς να περιορίζουν τις κινήσεις. Τα κύρια χαρακτηριστικά των συνθετικών υφασμάτων είναι τα παρακάτω:

 • Πολύ στεγνά: τα συνθετικά υλικά έχουν απομακρύνουν τον ιδρώτα πολύ καλά οπότε θα σας δώσουν την μεγαλύτερη αίσθηση στεγνού από κάθε άλλο.
 • Ανθεκτικότητα: από τις πιο ανθεκτικές επιλογές για συχνή μακροχρόνια χρήση.
 • Μυρωδιές: Κάποια συνθετικά έχουν μια ειδική επεξεργασία η οποία αποτρέπει την εγκατάσταση μικροοργανισμών που δημιουργούν δυσάρεστες οσμές με ανάλογη αύξηση της τιμής. Αν σκοπεύετε όμως να κάνετε μέρες να πλύνετε το συνθετικό σας μην απορήσετε αν αρχίσει ο κόσμος να σας αποφεύγει...

Merino Wool - Μαλλί Μερίνο

Δεν έχει καμία σχέση με εκείνες τις μάλλινες φανέλες που φορούσαμε πιο παλιά οι οποίες "τσιμπούσαν". Το μερίνο έχει αντικαταστήσει σχεδόν σε όλα τα ρούχα το παραδοσιακό μαλλί χάρη στις λεπτές και μαλακές ίνες του. Προέρχεται από τα πρόβατα μερίνο που ζούνε σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Μπορούμε να το βρούμε σε μείγματα όπως με σπάντεξ που αυξάνει την ελαστικότητα του υφάσματος. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι:

 

 

 • Καλή απομάκρυνση του ιδρώτα: Ένα μέρος της υγρασίας παραμένει στον πυρήνα της ίνας το οποίο δε δημιουργεί αίσθηση κρύου όμως δεν είναι και στεγνό όπως το συνθετικό. Επίσης χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει.
 • Αίσθηση Δροσιάς: η υγρασία που μένει στο κέντρο της κάθε ίνας απελευθερώνεται όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίας δίνοντας μια αίσθηση δροσιάς σε ζεστό καιρό.
 • Αρκετά ανθεκτικό: όταν το φοράτε κάτω από άλλες στρώσεις αυξάνεται τη διάρκεια ζωής του όμως αν το φοράτε σκέτο η καταπόνηση από τους ιμάντες του σακιδίου θα το καταστρέψει γρήγορα.
 • Χωρίς μυρωδιές: Όσο απίθανο και αν σας φαίνεται το μαλλί merino δε μυρίζει καθόλου ακόμα και μετά από μέρες χρήσης και είναι τρομερά ανθεκτικό στα βακτήρια που δημιουργούν δυσάρεστες οσμές.

Μετάξι

Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν συνδυάσει το απαλό μετάξι με την ορειβασία. Όμως αποτελεί ένα πολύ καλό ύφασμα για ήπια δραστηριότητα, όπως η φθινοπωρινή πεζοπορία. Τα χαρακτηριστικά του μεταξιού είναι:

 • Μέτρια απομάκρυνση του ιδρώτα: αν δεν έχετε στόχο να κάνετε πολύ έντονη δραστηριότητα τότε δε θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Πολλά ρούχα διαθέτουν επεξεργασία η οποία βοηθάει στην απομάκρυνση του ιδρώτα.
 • Προσαρμοστικότητα: πολύ ελαφρύ το οποίο μπαίνει άνετα κάτω από άλλες στρώσεις. Το μειονέκτημά του είναι πως δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό.
 • Μυρωδιές: δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό οπότε μετά από κάθε χρήση θα χρειαστεί να το πλύνετε.

 Βάρος

Ένα χαρακτηριστικό της βασικής στρώσης είναι το βάρος της. Γενικά μιας και τα ρούχα της βασικής στρώσης είναι πάντα ελαφριά οι διαφορές που θα βρούμε είναι μικρές. Για την επιλογή λαμβάνουμε υπόψιν το μεταβολισμό μας και την ένταση της δραστηριότητας που θα κάνουμε.
Οι επιλογές που έχουμε είναι οι παρακάτω:

 • Ελαφρύ: Μέτριες θερμοκρασίες
 • Μεσαίο: Χαμηλές θερμοκρασίας
 • Βαρύ: Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Σκοπός της βασικής στρώσης είναι να απομακρύνει τον ιδρώτα και όχι να μας ζεσταίνει. Αυτό είναι κάτι που κάνει η μεσαία στρώση μόνωσης.

Εφαρμογή

Για να απομακρύνει τον ιδρώτα αποτελεσματικά η βασική στρώση θα πρέπει να έχει στενή εφαρμογή και να ακουμπάει το δέρμα σας. Οπότε θα πρέπει όταν τη δοκιμάσετε να τη νιώθετε να ακουμπάει πάνω σας και ταυτόχρονα να είναι άνετη.