Κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια από το διοικητικό συμβούλιο του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας να φέρνει καινούργιες εξορμήσεις στο πρόγραμμά του. Έτσι λοιπόν στην προετοιμασία του προγράμματος για το έτος 2019, ήρθε στο τραπέζι πρόταση για μια εξόρμηση στην Κρήτη. Φυσικά όταν γινόταν αυτή η συζήτηση το 2018, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνη η ημερομηνία θα συνέπιπτε με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές!
Ήταν η πρώτη φορά που ο σύλλογός μας έβαζε έναν τέτοιο στόχο και ήθελε να τον πετύχει. Έτσι παρότι ανακοινώθηκαν οι εκλογές, με μια μικρή μετατροπή του προγράμματος, θα μπορούσαν όλοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά και να πραγματοποιηθεί και η εξόρμηση που τόσο πολύ τα μέλη του συλλόγου ήθελαν να πραγματοποιήσουν. Έτσι και έγινε.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την περιγραφή αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας εξόρμησης των μελών αλλά και φίλων της ορειβασίας που μας ακολούθησαν.
Ημέρα 1η, Τρίτη 28 Μαΐου: Συγκέντρωση της ομάδας στο πάρκινγκ της πλατείας Ζέρβα στις 15:00 και αναχώρηση για το λιμάνι του Πειραιά. Στις 21:00 παίρνουμε το καράβι για τα Χανιά.
Ημέρα 2η, Τετάρτη 29 Μαΐου: Άφιξη της ομάδας στο λιμάνι των Χανίων νωρίς το πρωί και κατευθυνόμαστε αμέσως στο ξενοδοχείο για τακτοποίηση στα δωμάτια. Χωρίς να χαθεί χρόνος αμέσως μετά το ξενοδοχείο επιβιβαζόμαστε ξανά στο λεωφορείο και ξεκινάμε για το Ηράκλειο. Στόχος μας ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, το πιο ένδοξο παλάτι της αρχαιότητας και στη συνέχεια το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου, το πιο πλήρες της Ευρώπης. Με τη βοήθεια ξεναγού, ταξιδέψαμε στο παρελθόν και γνωρίσαμε αυτόν τον μεγαλειώδη πολιτισμό, τόσο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. Κατά την επιστροφή μας, επισκεφτήκαμε το Ρέθυμνο για το απογευματινό μας καφεδάκι, ενώ απολαύσαμε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Επιστροφή στα Χανιά και ελεύθερο πρόγραμμα για τα μέλη της ομάδας.
Ημέρα 3η, Πέμπτη 30 Μαΐου: Πρωινό ξύπνημα και στις 8:00 αναχώρηση για τον Ομαλό και διάσχιση του ξακουστού φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η διαδρομή μας αρχίζει από το Ξυλόκαστρο και μετά από κατηφορική πορεία φτάνουμε στην κοίτη του φαραγγιού. Αρχικό υψόμετρο τα 1250 μέτρα και μετά από μια πορεία 13 χιλιομέτρων τελειώνουμε τη διαδρομή σε περίπου 5:30 ώρες. Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού. Το φαράγγι χωρίζει τον κύριο όγκο της οροσειράς των Λευκών Ορέων, από το βουνό τους στα δυτικά με κορυφή τον Βολακιά. Έχει δύο φυσικές εισόδους, με τη βόρεια 42 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στο οροπέδιο Ομαλός σε υψόμετρο 1227 μέτρων, με το όνομα Ξυλόσκαλο. Το όνομα Ξυλόσκαλο οφείλεται στην κατασκευή από κορμούς που παλιότερα χρησιμοποιούνταν για την αρχική απότομη κάθοδο. Το φαράγγι απολήγει νότια σε εκτεταμένη ξερή κοιλάδα περίπου στο επίπεδο της θάλασσας, πριν το παράλιο Σφακιανό χωριό, Αγία Ρουμέλη. Η διαδρομή μέσω του βασικού μονοπατιού είναι σχεδόν 13 χιλιόμετρα έως τη νότια είσοδο, 14,3 χιλ. έως το φυλάκιο της Δασικής Υπηρεσίας, που είναι το όριο του Εθνικού Δρυμού και 16,7 χιλιόμετρα μέχρι την ακτή. Αποτελεί το δεύτερο της Ευρώπης σε μήκος, μετά το φαράγγι του Βερντόν της Γαλλίας. Ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1962, όντας ένας από τους πρώτους χρονικά Δρυμούς στη χώρα. Ο πυρήνας του, το 2008 καταλάμβανε έκταση 48480 στρεμμάτων, με κυρίαρχο στοιχείο το ίδιο το φαράγγι. Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο αίγαγρος, γνωστός ως κρι κρι ή στα κρητικά αγρίμι. Από το 1981 έχει ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία πολύτιμων τόπων για τον άνθρωπο και την υπόλοιπη βιόσφαιρα.
Τελειώνοντας την πεζοπορία στο φαράγγι, καταλήξαμε στο λιμάνι της Aγίας Ρουμέλης για να πάρουμε το καράβι που θα μας πήγαινε στη Χώρα των Σφακίων. Εκεί μας περίμενε το λεωφορείο για την επιστροφή μας στα Χανιά, αφού πρώτα δοκιμάσαμε τους υπέροχους τοπικούς μεζέδες στις παραδοσιακές ταβέρνες συνοδεία με ρακί. Επιστροφή στα Χανιά και ελεύθερο πρόγραμμα.
Ημέρα 4η, Παρασκευή 31 Μαΐου: δημιουργούνται δύο ομάδες. Η πρώτη αναχωρεί με προορισμό τα Λευκά Όρη, κορυφή Πάχνες και η δεύτερη ακολουθεί τουριστική περιήγηση, όπως το αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων, το παλιό Ενετικό λιμάνι, το ναυτικό μουσείο, το κάστρο Φίρκα, τη δημοτική αγορά, την οικία-μουσείο και τους τάφους Βενιζέλου και τέλος το Γυαλί τζαμί.
Η οροσειρά Λευκά Όρη ή Μαδάρες βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, εκτεινόμενη σε περιοχή με μήκος 60 και πλάτος 35 χιλιομέτρων. Καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Χανίων και τμήμα του νομού Ρεθύμνου με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες, 2454 μέτρων. Το εντυπωσιακό με τα Λευκά Όρη είναι ότι έχει περίπου 50 κορυφές ψηλότερες από 2000 μέτρα. Οι δέκα ψηλότερες είναι: Πάχνες με υψόμετρο 2454μ., Τρόχαρης 2401μ., Μέσα Σωρός 2397μ., Διπλή Θοδωρή 2380μ., Γαβαλά 2350μ., Μπουρνέλος 2342μ., Σβουριχτή 2337μ., Στέρνες 2335μ., Γριάς Σωρός 2331μ. και Θοδωρής 2320μ.
Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ένα εσωτερικό υψίπεδο στα 1800-2100 μέτρα, το οποίο περιβάλλεται από μια «θάλασσα» κορυφών.
Εξαιτίας της μορφολογίας τους, ο αναβάτης οφείλει να διαθέτει πολύ καλές γνώσεις προσανατολισμού, δεδομένου ότι υφίσταται σοβαρή πιθανότητα να χαθεί. Υπάρχουν αρκετές διαδρομές και τρόποι να προσεγγιστεί η κορυφή Πάχνες. Να προσθέσουμε εδώ ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετά Μιτάτα ή αλλιώς καταλύματα βοσκών, τα οποία λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Η δικιά μας ομάδα επέλεξε να κάνει την προσπάθειά της από το νότιο τμήμα του ορεινού όγκου και συγκεκριμένα από την Ανώπολη. Η μικρή ομάδα μας αποτελούμενη από τέσσερις ορειβάτες, εξοπλισμένη με χειμερινό εξοπλισμό, ακολούθησε με όχημα 4x4 το χωματόδρομο που οδηγεί κάτω από την κορυφή. Ο δρόμος αυτός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν υπάρχουν χιόνια μας ανεβάζει σε υψόμετρο 2000 περίπου μέτρων, κάτι που στη δική μας περίπτωση δεν έγινε. Εμείς καταφέραμε να φτάσουμε περίπου στα 1600 μέτρα στη θέση Αγκαθωτή. Το χιόνι που μας περίμενε αρκετό για την εποχή, αλλά γι’αυτό η ομάδα μας που είχε πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες. Είχαμε λοιπόν μπροστά μας μια ανάβαση περίπου 850 – 900 μέτρων. Σιγά σιγά και με προσοχή, η ομάδα πέρασε από αρκετά χιονισμένα και παγωμένα τμήματα για να φτάσει στην κορυφή που είχε βάλει στόχο. Η θέα από την κορυφή ήταν μαγική. Μπορούσες να δεις τόσο το Κρητικό όσο και το Λιβυκό πέλαγος. Μετά από στάση μισής περίπου ώρας, η ομάδα ακολούθησε την ίδια διαδρομή στην επιστροφή της. Συνολικά η διαδρομή μας μαζί με τις στάσεις διήρκησε 6 ώρες.
Ημέρα 5η, Σάββατο 1 Ιουνίου: δημιουργία δυο ομάδων, η μια με προορισμό την Πρέβελη και η δεύτερη το Φαιστό. Αφήνουμε λοιπόν την πρώτη ομάδα στην Πρέβελη και συνεχίζουμε για την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού και μετά ακολουθούν τα Μάταλα.
Στο γυρισμό στο χωριό Σπήλι, συναντιούνται οι δύο ομάδες και αφού ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, αναχωρούν για τα Χανιά για να πάρουν το βραδινό καράβι, στις 10:00, με προορισμό τον Πειραιά.
Ημέρα 6η, Κυριακή 2 Ιουνίου: Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση για Άρτα. Μαζί με τις απαραίτητες στάσεις φτάνουμε στον προορισμό μας γύρω στις 12:30 το μεσημέρι. Η εξόρμησή μας έφτασε στο τέλος της. Χαιρετισμοί μεταξύ φίλων και επιστροφή όλων μας στα προγράμματά μας. Όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων και οι συζητήσεις για την επόμενη μεγάλη εξόρμηση ήδη ξεκίνησαν.
Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους συνορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, που ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν σε όσες ερωτήσεις – πληροφορίες χρειαστήκαμε!
Λεωνίδας Σπαής
Αρχηγός Εξόρμησης