Το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της χώρας μας είναι ο κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, που φέτος μετονομάστηκε σε Αυθεντικό. Ο ορειβατικός σύλλογος συμμετείχε στο μεγάλο αυτό δρομικό γεγονός. Οι συμμετέχοντες έτρεξαν στα χνάρια του ημεροδρόμου Φειδιππίδη που το 480πΧ μετά τη μάχη του Μαραθώνα, εναντίον των Περσών, έτρεξε να φέρει το μήνυμα της νίκης στους Αθηναίους και ξεψύχησε. Το 1896 ο Βικέλας και ο Κουμπερτέν, οι δύο οραματιστές που αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς αγώνες, εντυπωσιασμένοι από τον άθλο του Φειδιππίδη πραγματοποίησαν το αγώνισμα του Μαραθωνίου δρόμου. Πρώτος αναδείχτηκε ο Σπύρος Λούης, νερουλάς στο επάγγελμα, που με την εμβληματική του παρουσία στην απονομή των μεταλλίων έκανε γνωστό σε όλους μας το αγώνισμα του μαραθωνίου. Ένας άλλος μεγάλος Έλληνας ο ειρηνιστής, αθλητής και επιστήμονας Γρηγόρης Λαμπράκης στις αρχές του '63 περπάτησε τη διαδρομή αυτή πραγματοποιώντας την πρώτη Πορεία Ειρήνης. Σ' αυτούς τους τρεις μεγάλους Έλληνες είναι αφιερωμένος ο αυθεντικός Μαραθώνος Αθηνών.

Η διαδρομή δύσκολη και επίπονη, για τον τερματισμό χρειάζεται καλή προετοιμασία, ψυχικά αποθέματα και προσήλωση στο στόχο. Δεν είναι τυχαίο που o μαραθώνιος καλείται και αγώνας ψυχής. Η ομάδα του ΕΟΣ Άρτας αποτελείται από τους Νούτσο Χρήστο, Παπαδημητρίου Βασίλη, Κούρτη Χρήστο και Κίτσιου Μαρία. Οι τρεις πρώτοι για το δρομικό αγώνισμα και η τέταρτη για το δυναμικό βάδην. Η ομάδα δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιήσει το στόχο της. Η προπόνηση ξεκινάει τρεις μήνες πριν τον αγώνα. Εξαντλητική, κοπιαστική και πεισματώδης. Ο κάθε δρομέας έχει το δικό του πρόγραμμα με μόνο σύντροφο την κούραση στο τέλος κάθε προπόνησης. Οι οικογενειακές και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις μας πιέζουν αλλά η επίτευξη του στόχου μας οπλίζει με πείσμα και ενέργεια. Οι αθλητές πρέπει να είναι έτοιμοι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Η μεγάλη διαφήμιση του Μαραθώνα προσελκύει ανθρώπους που δεν είναι προετοιμασμένοι σωστά. Και ο Μαραθώνιος μετά το 30χμ δείχνει τα δόντια του. Εκεί είναι που πρέπει να ψάξεις βαθιά μέσα σου να βρεις ότι ψυχικά, σωματικά και πνευματικά αποθέματα έχεις για να τερματίσεις στο Καλιμάρμαρο. Κάθε Κυριακή κάνουμε ένα τεστ αποτελέσματικότητας της προπόνητικής εβδομάδας που πέρασε. Μια Κυριακή βουνό και την επόμενη long run (τρέξιμο μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης 15-20-25-30χμ με σταθερό ρυθμό). Λίγο πριν το τέλος της προετοιμασίας έχουμε την πρώτη μας απώλεια, ο φίλος και συνορειβάτης Χρήστος Νούτσος τραυματίζεται και εγκαταλείπει την προσπάθειά του.

Η 9/11, η μέρα του αγώνα, πλησιάζει. Είμαστε στην Αθήνα από Σάββατο πρωί. Στην παρέα των τριών ορειβατών προστέθηκε και ο δρομέας Κεφάλας Αναστάσιος. Όλοι μαζί πηγαίνουμε στο Π. Φάληρο, στο στάδιο του Taekwondo, να πάρουμε τις συμμετοχές μας και ταυτόχρονα να επισκεφτούμε την μεγάλη αθλητική έκθεση. Ο κόσμος πολύς και τα περίπτερα γεμάτα δρομείς να ενημερώνονται, να δοκιμάζουν και να ρωτούν για τα αθλητικά προϊόντα. Στην έκθεση συναντάμε και άλλους δρομείς από την πόλη μας, που έχουν έρθει να τρέξουν στο Μαραθώνιο (Σκούρας Αποστόλης, Φελέκης Κώστας, Πανούτσος Άγγελος). Αφού χαιρετηθήκαμε και ευχηθήκαμε καλό αγώνα και καλό τερματισμό επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για φαγητό και ξεκούραση.

Η μέρα του αγώνα ξημερώνει. 5:30 το πρωί έχουμε κατέβει για πρωινό. Οι κουβέντες μας λίγες και είμαστε αγχωμένοι για το τι μας περιμένει. 6 το πρωί και με το μετρό φτάνουμε στην πλατεία Συντάγματος. 13.000 δρομείς μεταφέρονται με λεωφορεία στο Μαραθώνα. Η οργανωτική επιτροπή βάζει τα δυνατά της και μέχρι τις 7 έχουν όλοι επιβιβαστεί. Φτάνουμε αλλάζουμε ρούχα και παίρνουμε τη θέση μας στο μπλοκ που μας έχει ορειστεί. Υπάρχουν 8 μπλόκ (7 δρομικά και 1 δυναμικό βάδην). Η εκκίνηση δίνεται στις 9 ακριβώς και πρώτα ξεκινάει το μπλοκ των ελίτ αθλητών και το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Μετά ανά 3 λεπτά δίνεται η εκκίνηση για το κάθε μπλοκ. Κάθε αθλητής έχει ένα τσιπ επάνω του και ο χρόνος αρχίζει να μετράει ηλεκτρονικά από όταν περάσει την αφετηρία.

Ένα ατελείωτο χρωματιστό ποτάμι δρομέων ξεχύνεται στη λεωφόρο Μαραθώνος. Ο καθένας με τις σκέψεις του και τους στόχους του. Το μυαλό του καθένα πρέπει να μένει συγκεντρωμένο στη διαδρομή. Ένα λάθος στο ρυθμό και η κούραση σε καταβάλει. Μετά το 30οχμ τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι παλιοί δρομείς λένε πως ο Μαραθώνιος ξεκινά μετά το 30ο χμ. Μετά από επίπονη προσπάθεια κατηφορίζω στην Ηρώδου Αττικού και με αρκετή συγκίνηση τερματίζω στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Οι στιγμές μοναδικές, ο ενθουσιασμός, η συγκίνηση, τα χειροκροτήματα των θεατών, η επιβλητικότητα του σταδίου σε συνεπαίρνουν. Η επίτευξη του στόχου πραγματοποιήθηκε από όλη την ομάδα. Αλλά και όλοι οι Αρτινοί δρομείς τερμάτισαν στον αγώνα. Αυτός ήταν και ο στόχος όλων μας: ο τερματισμός στον αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών. Η ευχή όλων είναι και του χρόνου στην αφετηρία αυτού του εκπληκτικού αγώνα.

 

Για το τέλος να μην ξεχάσουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές, τους αφανείς ήρωες, που πήραν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή και που πάντα  με το χαμόγελο ήταν έτοιμοι να μας βοηθήσουν!!