Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Η Αρέντα με φόντο το ΝεραϊδοβούνιΟ ΕΟΣ Άρτας συμμετείχε στην 27η ΣΟΣΔΕΗ που διοργάνωσε ο ΕΟΣ Αγρινίου. Μέλη του συλλόγου πήρανε μέρος τόσο στη διήμερη διάσχιση του Παναιτωλικού όσο και στις εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος στο καταφύγιο του Παναιτωλικού και την ανάβαση στον Καταλάνο.

Στα πλαίσια των 30 ετών ίδρυσης και λειτουργίας του Συλλόγου μας και σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση της ΣΟΣΔΕΗ που διοργανώθηκε φέτος στο Καταφύγιο του συλλόγου μας το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου έγινε η διάσχιση της οροσειράς του Παναιτωλικού όρους.

  Από Παρασκευή βράδυ συγκεντρώθηκαν στο καταφύγιο όλοι όσοι θα συμμετείχαν στην διάσχιση. Μέλη συλλόγων της Δυτικής Ελλάδας,από Άρτα, Πρέβεζα, Ναύπακτο, Καλαμάτα ήρθαν να τιμήσουν αυτήν την διάσχιση . Το Σάββατο πρωί, 35 ορειβάτες ξεκίνησαν από το Καταφύγιο με αρχικό στόχο την ψηλότερη κορυφή,  αυτή του Κατελάνου. Η πορεία πανέμορφη και ο καλός καιρός συνοδοιπόρος σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Η πανέμορφη θέα που χαρίζει η κορυφή ευχαρίστησε τους πάντες. Μετά από ένα διάλειμμα στην κορυφή συνεχίστηκε η πορεία για την Αρέντα. Αρχικά έδειξε να χάνουμε ύψος και πέσαμε μέσα σε έλατα για λίγο και μετά καθώς πλησιάζαμε στην κορυφή Τσίνα ξαναβρεθήκαμε στον ήλιο. Μια στάση και σε αυτήν την κορυφή για κολατσιό και μετά συνεχίσαμε για το χωριό Αρέντα όπου και κατασκηνώσαμε. Το βράδυ συγκεντρωθήκαμε για δείπνο στο καφενείο του χωριού όπου τα φαγητά ήταν προσφορά του Συλλόγου και δεν έλειψε και η διασκέδαση με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Όλη η ομάδα ήταν απόλυτα ευχαριστημένη με το πρώτο κομμάτι της διάσχισης.

Τραβερσάροντας στο μονοπάτι για τον ΚατελάνοΛίγο πριν την κορυφή ΚατελάνοςΑνεβαίνοντας στην κορυφή ΚρημνίτσαΣτην κορυφογραμμή με φόντο την εντυπωσιακή Κρημνίτσα και τον Κατελάνο πιο πίσω2η μερα από Αρέντα προς Νεραιδοβούνι

Την Κυριακή πρωί ξεκινώντας από Αρέντα είχαμε στόχο να διασχίσουμε και το υπόλοιπο του Παναιτολικού όρους μέχρι το χωριό Αη – Βλάσης περνώντας από τον πανέμορφο και αρχοντικό Κούτπα. Η πορεία ξεκίνησε για λίγο μέσα σε πράσινα έλατα , που έδωσν την σειρά τους στο μπλε του ουρανού. Αντικρίζοντας στην αρχή της διαδρομής την  όμορφη Χελιδόνα , φτάνουμε στο Πέρασμα του Κυνηγού από όπου ξεκινά και η ανάβαση γαι τον Κούπτα. Αρκετά ενδιαφέρουσα ανάβαση, με καταπληκτική θέα. Στην κορυφή του Κούτπα όμως,  όπου έγινε  και στάση , γέμισαν τα μάτια μας βλέποντας τις βουνοκορφές των Αγράφων, Βελουχίου, Βαρδουσίων, Ευρυτανικών Ορέων και των λιμνών τεχνητών και φυσικών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Από εκεί και με μεγάλη προσοχή, λόγω πτώσεων πετρών,  ξεκίνησε και η κάθοδος.Περάσαμε κάτω από τις τρεις μικρότερες κορυφές του Κούτπα και στην τελευταία κρύβονταν μια όμορφη έκπληξη , μεγάλα βράχια που απο κάτω φιλοξενούν το εκκλησάκι του Αη -Λια . Η θέα από εκεί  ήταν καταπληκτική αφού φαίνονταν η λίμνη των Κρεμαστών  και όλο το καταπράσινο δάσος που οδηγούσε προς τον Αη – Βλάση. Μετά από το κατέβασμα λοιπόν, μέσα από τα έλατα φτάσαμε και στο χωριό. Και τις δυο αυτές ημέρες καλύψαμε μια απόσταση 40 χιλιομέτρων, με πολύ καλό ρυθμό και ομαδικότητα αν και ήμασταν πολλά άτομα. Νομίζω ότι το χαμόγελο όλων όσων συμμετείχαν στο τέλος της διαδρομής άφησε να καταλάβουμε ότι ήταν μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα εμπειρία.

 Αγναντεύοντας το εντυπωσιακό ΝεραιδοβούνιΟ Κούτουπας στο βάθος Στο πλάτωμα πριν το διάσελο Κυνηγού

Ο επιβλητικός ΚούτουπαςΣτην κορυφή του Κούτουπα με θέα βορεια τη λίμνη ΚρεμαστώνΣτο απότομο κατέβασμα από τον Κούτουπα

  Ευχαριστημένοι, λοιπόν, όλοι πήραμε το δρόμο της επιστροφής ανανεώνοντας το ραντεβού μας για κάποια άλλη ορειβατική περιπέτεια. 

κείμενο: http://eosagriniou.gr

 

 

Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
984338

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 επισκέπτες και κανένα μέλος