Το ταξίδι μας στις Δρακόλιμνες της Ελλάδας κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Έχοντας ήδη μιλήσει για τις Δρακόλιμνες στο Σμόλικα και στην Γκαμήλα συνεχίζουμε για τις υπόλοιπες μικρότερες αλπικές λίμνες.
Οι δρακόλιμνες του Γράμμου
Κάτω από την κορυφή του Γράμμου θα βρούμε την Γκιστόβα την ψηλότερη λίμνη στην Ελλάδα στα 2.350μ.. Φυσικά και αυτή έχει τους μύθους της που δεν είναι άλλος από το βάθος της που την θέλει σε άμεση επικοινωνία με τον κάμπο της Θεσσαλίας!!! Μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου όλες οι θεωρίες είναι δεκτές. Η δημιουργία της λίμνης αποδίδεται σε ένα καλόκαρδο δράκο με τρομερή όψη. Ο δράκος αυτός κατοικούσε σε ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι αποφάσισαν να τον διώξουν. Έτσι λοιπόν τον οδήγησαν μακριά από το χωριό, ψηλά στις κορυφές του Γράμμου. Ο δράκος πικραμένος από τους ανθρώπους, παρακάλεσε να ξεκουραστεί για λίγο και εκεί, πάνω από το αγαπημένο του χωριό, έβγαλε ένα δάκρυ που αποτέλεσε την πρώτη μικρή Δρακολιμνη. Οι άνθρωποι, δίχως να συγκινηθούν, συνέχισαν να τον διώχνουν σε σημείο που ο δράκος δεν θα μπορούσε πλέον να αντικρίζει το χωριό. Από τη στεναχώρια του, έβγαλε αυτή τη φορά ένα μεγαλύτερο δάκρυ που σχημάτισε την κύρια Δρακόλιμνη πολύ πάνω και μακριά από το χωριό!
Αρκετά χαμηλότερα βρίσκεται η λίμνη Μουτσάλια (1.729μ.). Αυτό που σε μαγεύει σε αυτή την αλπική λιμνη και έρχεται σε αντίθεση με τις άλλες είναι πως οι όχθες της είναι καλυμένες με πυκνή βλάστηση και κυρίως με οξιές. Το βάθος της είναι περίπου 1 μέτρο και τροφοδοτείται από υπόγειες πηγές και χειμάρους. Το εντυπωσιακό είναι πως σε αυτή έχουν βρεθεί τρια είδη τρίτωνα ο αλπικός (Ichthyosaura alpestris), τον κοινό (Lissotriton vulgaris) και το λοφιοφόρο (Τriturus cristatus). Επίσης, στη περιοχή ζει ο κίτρινος βάτραχος (Βombina variegata) και ο βάτραχος των ρυακιών (Rana graeca), η σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra), η αμμόσαυρα (Lacerta agilis) και η αλπική οχιά (Vibera berus) η οποία στον Γράμμο βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσής της στον ευρωπαϊκό χώρο.
Λίμνες Φλέγκα
Εκεί που τα σύνορα του Μαυροβουνίου και της Βάλιας Κάλντας ενώνονται βρίσκονται οι δύο λίμνες Φλέγκα σε υψόμετρο 1940μ. και 1960μ. προσφέροντας πανοραμική θέα προς τη Ζεστή Κοιλάδα (Βάλια Κάλντα). Ο μύθος θέλει τον Μακεδόνα, γιος του Δία ή του Αίολου, να έχει τρεις γιους, ο ένας από τους οποίους ήταν ο Πίνδος. Κάποτε τα αδέρφια του τον φθόνησαν και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Αυτός, καθώς το έμαθε, έφυγε και κρύφτηκε στα βουνά. Εκεί ζούσε με το κυνήγι και είχε φίλο το δράκο Λύγκο. Κάποτε, τα αδέρφια του ανακάλυψαν τον τόπο που έμενε, έστησαν καρτέρι και, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του δράκου, τον σκότωσαν. Επιστρέφοντας ο δράκος, αναζήτησε το φίλο του και τον βρήκε νεκρό. Από τα δάκρυα του δράκου, σχηματίστηκαν μικρές λίμνες, οι Δρακόλιμνες ("Λάκλου μάρε" και "Λάκλου νιίκου"), ενώ τα γύρω βουνά πήραν το όνομα Πίνδος σε ανάμνησή του.
Τα νερά της πάνω Φλέγκας χύνονταν στην κάτω μέσω ενός μικρού ρυακιού. Με τη σειρά τους τα νερά της κάτω Φλέγγας όταν υπερχειλίσουν χύνονται στο Αρκουδόεραμ της Βάλιας Κάλντα.
Βερλίγκα
Τα ονόματα πολλά Βερλίγκα ή Βρίγκα ή Ντιβερλίγκα κοινό στοιχείο η βλάχικη προέλευση από τη λέξη Βρίγκα που σημαίνει κύκλος. Το όνομα είναι περιγραφικότατο αφού η λίμνη σχηματίζεται από δέκα φιδόμορφες νεροσυρμές που αποτελούν και την αρχή του Αχελώου ποταμού.
Ο μύθος θέλει έναν δράκο να ζει κρυμμένος μέσα στη γη και έχοντας μορφή φιδιού να πετάγεται μέσα από τον βράχο. Αφού σύρθηκε για κάποια απόσταση βρήκε μια τρύπα στην οποία και χώθηκε πάλι μέσα στη γη. Από εκεί που βγήκε ο δράκος πετάχτηκε νερό, το οποίο ακολούθησε την φιδίασια πορεία του δράκου μέχρι να μπει ξανά μέσα στη γη.
Η Δρακόλιμνη της Μόσιας
Καλά κρυμμένη σην αγκαλιά της κορυφή Μόσια του Σμόλικα βρίσκεται η δρακόλιμνη. Το χειμώνα είναι σκεπασμένη από χιόνι αλλά το καλοκαίρι τα κρυστάλλινα νερά της βρύθουν από ζωή που της δίνουν οι αλπικοί τρίτωνες.