Ο ΕΟΣ Άρτας πιστός στο ραντεβού των διασχίσεων και φέτος. Στο τέλος του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η διάσχιση από το όμορφο Μέτσοβο μέχρι την γραφική Κόνιτσα μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο περπάτημα και τοπία που μαγνητίζουν. 

 

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑΑναχώρηση από την Άρτα με προορισμό το χωριό Μηλιά Μετσόβου. Θα πραγματοποιήσουμε ανάβαση της Σαλατούρας, έπειτα κατάβαση στον πυρήνα-καρδία του Δρυμού και έπειτα ανάβαση στην κορυφή Αυγό. Αφού θαυμάσουμε την πανοραμική θέα περιμετρικά όλων των βουνών που περιβάλουν την Βάλια κάλντα. Κατηφορίζουμε προς το γραφικό βλαχοχώρι Βωβούσα, όπου και θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές έξω από το καταφύγιο, καθώς όμως υπάρχει και η επιλογή ύπνου στο καταφύγιο. 

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 10

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ: Αφού ξυπνήσουμε νωρίς το πρωί και τακτοποιήσουμε τα πράγματα μας στο όχημα υποστήριξης, θα αναχωρήσουμε από το χωριό (Βωβούσα) και ακολουθώντας κομμάτι epirus trail θα διασχίσουμε το δίασελο της Μόρφας, αργότερα κατηφορίζουμε στο χωριό Λάϊστα όπου και διάλλειμα. Μετά από μερικές ώρες ακόμα περπατήματος καταλήγουμε στο χωριό Βρυσοχώρι όπου και διανυκτέρευση.

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 10 

 

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ:  Αναχώρηση από το χωρίο βρυσοχώρι όπου και περνώντας απο την όμορφη Νεραϊδόβρυση θα ανέβουμε μέσα από ένα κατάφυτο καταπράσινο δάσος Οξιάς . Αφού συναντήσουμε και περάσουμε την λούτσα κατσάνου απΌ εκεί για μια ακόμα αλλά τελευταία φορά κατηφορίζουμε στην κοιλάδα του Αωού κάτω από της ορθοπλαγιές της Τύμφης και περνώντας από την Μονή Στομίου, λίγο αργότερα θα κάνουμε μπάνιο στο ποτάμι. Βουτιές σε ποτάμια και ρέματα κάθε  μέρα. 

 

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΑΣ: 9

 

Βαθμός Δυσκολίας:  4

Αρχηγός: Κίμων Καλιακάτσος (6972241729)

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΖΕΡΒΑ 06:30 26/08 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

( Η μεταφορά του κατασκηνωτικού μας εξοπλισμού θα γίνει με όχημα υποστήριξης όπου θα μας βρίσκει κάθε μέρα εκεί που θα κατασκηνώνουμε) 

Αναχώρηση: Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου, μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και τον κανονισμό αναβάσεων εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

 

Το τριήμερο του Αγίου Πνευάμτος θα γίνει η κοινή εξόρμηση των ορειβατικών συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας στην οροσειρά του Πίριν στη Βουλγαρία. Το Πίριν ή οροσειρά του Ανατολικού Ορβήλου βρίσκεται στη νότια Βουλγαρία και είναι γνωστή για τις αλπικές της λίμνες (118) καθώς και την πλούσια χλωρίδα και την πανίδα της ενώ έχει και 60 κορυφές άνω των 2.600μ! Η ψηλότερη κορυφή του είναι το Βίχρεν με υψόμετρο 2.914μ. Το Πίριν αποτελεί ιδανικό μέρος για ορειβασία και πεζοπορία καθώς έχει να προσφέρει πανέμορφες εικόνες οι οποίες συνδυάζονται με δυνατές ορειβατικές συγκινήσεις. Το ανάγλυφό του είναι αλπικό και εξαιρετικά κατακερματισμένο και χαρακτηρίζεται από απότομες πλαγιές, ψηλές κορυφογραμμές και βαθιές κοιλάδες ποταμών. 

Το πρόγραμμα θα χωριστεί σε δύο ομάδες την πεζοπορική (Α) και την ορειβατική (Β). Η εκκίνηση από Ελλάδα θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στις 6:00 και υπολογίζουμε πως το απόγευμα θα βρισκόμαστε στο Μπάνσκο. Εδώ οι δύο ομάδες θα χωριστούν και θα ακολουθήσουν πορείες παράλληλες στο βουνό του θεού Περούν.

Η θέση των ορειβατικών συλλόγων Ηπείρου και Κέρκυρας για τις έξι περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ)
Μετά τις τυμπανοκρουσίες στον τύπο για τις έξι περιοχές άνευ δρόμων είναι υποχρέωση των ορειβατικών συλλόγων να μιλήσουν.
Είμαστε χαρούμενοι που ο ορεινός όγκος της Τύμφης, του Σμόλικα, του Ταϋγέτου, του Σάος Σαμοθράκης, των Λευκών Ορέων Κρήτης, του Χατζή Τρικάλων έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες περιοχές άνευ δρόμων ΠΑΔ για δύο χρόνια με προεδρικό διάταγμα.
 
 
Πριν σπεύσουμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση για το ότι έδωσε πίσω στο λαό έξι κομμάτια από τα οκτακόσια εξήντα του ορεινού όγκου της χώρας για δύο χρόνια, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι σε συνέχεια εγκαταστάσεων ΑΠΕ στα βουνά, όπως στον Κασιδιάρη το 2014, τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση με τον "εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας 4685/2020" ή αλλιώς νόμο Χατζηδάκη ήρε την προστασία όλης της ελληνικής φύσης. Η φύση μας απολάμβανε προστασία από το σύνταγμα μας άρθρο 24, από το πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, την συνθήκη Ramsar για τους υδροβιότοπους, της Βαρκελώνης για τη Μεσόγειο, την UNESCO. Εντός του Natura ήταν και τα 36 εθνικά πάρκα τους Φορείς Διαχείρισης των οποίων κατήργησε πρόσφατα κεντρικοποιωντας την πανεθνική προστασία της φύσης στα γραφεία της Αθήνας του ΟΦΥΠΕΚΑ (οργανισμός φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής). Η άρση της προστασίας έγινε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ΜΥΗΕ (υδροηλεκτρικών σε καταρραχτάκια), ανεμογεννητριών, ορυχείων και γενικά επεμβάσεις ιδιωτικών επενδύσεων στη φύση. Το 46% των αιτήσεων για ανεμογεννήτριες και αδειών παραγωγής τους βρίσκονται σε Natura.
Έτσι "κουμπώνει" το ότι έβαλε στην άκρη έξι περιοχές και μένουν όλες οι υπόλοιπες - όλη η υπόλοιπη Ελλάδα απροστάτευτη στην διάθεση της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.
Για το ότι έξι ορεινοί όγκοι ξέφυγαν από την αρπάγη των ιδιωτικών επενδύσεων - κάτω -από- το- ένδυμα -της -καθαρής ενέργειας με δούρειο ίππο την κλιματική αλλαγή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Βασιλική Κατή, βιολόγο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και την ομάδα της, η οποία έκανε έρευνες εκ μέρους του ΥΠΕΝ για τον κατακερματισμό της γης από δρόμους και για την απειλή στη βιοποικιλότητα, με προσωπική δέσμευση στην ανάσχεση της καταστροφής των οικότυπων.

Οι Ορειβατικοί  Σύλλογοι της Ηπείρου και Κέρκυρας,
απαιτούμε από την πολιτεία την δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης σε κάθε Περιφέρεια με υποστήριξη καταλλήλων εναερίων μέσων και καταλλήλως καταρτισμένων στελεχών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κινδύνοι που  διατρέχουν όχι μόνο οι χιλιάδες επισκέπτες, πεζοπόροι και μη, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας μας.
Να μην επαναληφθούν συμβάντα που κοστίζουν ζωές και αποτρέπουν την προσέλευση και γνωριμία με τον ορεινό όγκο της πατρίδας μας.
Οι προτάσεις μας υπήρχαν και εύκολα δύνανται να συγκεκριμενοποιηθούν στα σημερινά δεδομένα.
Αισθανόμαστε υπόλογοι που τα προηγούμενα χρόνια ατόνησε η πίεση μας προ τις αρχές.

ΕΟΣ  ΑΡΤΑΣ
ΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΕΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΟΣ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΕΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
                                                                                ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ

Το 2021 ήταν μια χρονιά δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε ορειβατικό επίπεδο. Σαν σύλλογος δεχτήκαμε πολλούς περιορισμούς μιας και για πολλούς μήνες υπήρξε αναστολή της δραστηριότητάς μας. Δεν μείναμε όμως αδρανείς και χάρη στη βοήθεια όλων σας καθαρίσαμε και σηματοδοτήσαμε το μονοπάτι της Χελώνας (ένα τιτάνιο έργο το οποίο για πρώτη φορά έκανε ο σύλλογός μας σε τόσο μεγάλη κλίμακα) που έδωσε μια νέα οπτική σε αυτό το πανέμορφο ορεινό όγκο του οποίου η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα προς μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση. Παράλληλα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Άρτας έγινε καθαρισμός και σηματοδότηση των μονοπατιών του λόφου της Περάνθης. Τέλος εντοπίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν μια σειρά παλιών μονοπατιών στο Ξηροβούνι και στα Τζουμέρκα. Καθώς η κατάσταση ομαλοποιούνταν και ξεκίνησαν εκ νέου οι εξορμήσεις του συλλόγου, είδαμε μια μεγάλη αύξηση των συμμετοχών η οποία σίγουρα αντικατοπτρίζει την ανάγκη που έχουμε όλοι μας για επαφή με την φύση.

Θέλοντας να καλωσορίσουμε τα νέα μας μέλη στη μεγάλη οικογένεια του Ορειβατικού Συλλόγου δημιουργήσαμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα το οποίο έχει σαν στόχο να μυήσει όλους μας στα μυστικά της πεζοπορίας και τις ορειβασίας χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Στο Πρόγραμμα του 2022 υπάρχουν πεζοπορίες σε κάποια από τα πιο όμορφα μέρη της Ηπείρου όπως τα Τζουμέρκα και το Ζαγόρι, απαιτητικές χειμερινές και μη αναβάσεις στα Τζουμέρκα, την Τύμφη και τα Βαρδούσια και γνωριμία με δύο από τις πιο όμορφες αλπικές λίμνες τη Βερλίγκα και τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους της Ηπείρου ετοιμάζεται μια πολύ ενδιαφέρουσα εξόρμηση στο Πίριν της Βουλγαρίας ενώ από το πρόγραμμά μας δε λείπουν η καθιερωμένη παιδική κατασκήνωση καθώς και τη τριήμερη διάσχιση.

Καλές και ασφαλείς αναβάσεις σε όλους μας!

 Κατεβάστε το πρόγραμμα σε pdf εδώ.

 Κατεβάστε το πρόγραμμα για κινητό και Η/Υ εδώ.

 


Ιανουάριος

 

09/01 Κοπή πίτας: Διάσχιση Γκιλμπερίνας