Σε μια διαδρομή που χάνεται στα βάθη του χρόνου θα έχουν την ευκαιρία περπάτησαν όσοι θα συμμετάσχουν στην εξόρμηση του ΕΟΣ Άρτας. Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει λίγο πριν το μοναστήρι της Βύλιζας και συνεχίζει προς τη γέφυρα της Κουιάσας. Από εκεί κατευθυνόμαστε προς το Συρράκο και στη συνέχεια αφού κατεβούμε στο ρέμα του Χρούσια ανηφορίζουμε προς τους Καλαρρύτες. 

 

 

 

 

 

Βαθμός Δυσκολίας:  2

Ώρες πορείας: ΠΕΡΙΠΟΥ 8

Αρχηγός: Χρήστος Καρατζάς 

Τηλ. 6949157687

Αναχώρηση:  06:00 π.μ από το πάρκινγκ έναντι της πλατείας Ζέρβα.

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και τον κανονισμό αναβάσεων εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

 

 

Απαιτούμε ορεινή διάσωση 

Καλούμε όλους τους μικρούς αλλά και μεγάλους μας φίλους στον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στα γραφεία του Συλλόγου μας το Σάββατο 03/12 στις 19:00μμ

Χριστουγεννιάτικη μουσική, στολίδια και ζαχαρωτά θα συνθέτουν το εορταστικό σκηνικό στον σύλλογο μας για να υποδεχτούμε όλοι παρέα τα φετινά Χριστούγεννα.

Σας περιμένουμε να καλωσορίσουμε το Πνεύμα των Χριστουγέννων…

 'Ελάτε να απολαύσουμε τα χρώματα του φθινοπώρου περπατώντας σε ένα από τα ομορφότερα πεζοπορικά μονοπάτια της χώρας μας. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε κινείται στα ΒΔ του Μετσόβου (πάνω) και αποτελεί κομμάtι των ορεινών αγώνων ''Στα χνάρια της Αρκούδας''  καθώς επίσης και του URSA TRAIL. Πρόκειται για μια κυκλική πορεία με αφετηρία την είσοδο του χωριού, εκεί όπου εκτίθεται το παλιό άρμα και τερματισμό στην κεντρική πλατεία Μετσόβου. 

 

Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα ''χαθούμε''  μέσα σε πυκνό δάσος από οξυές, βελανιδιές και μαύρη πεύκη, απολαμβάνοντας τις υπέροχες αποχρώσεις των φυλλοβόλων δέντρων που αυτή την εποχή έχουν φορέσει τα καλά τους περιμένοντας να τα χαρούμε.

Βαθμός Δυσκολίας:  1

Ώρες πορείας: περίπου 6

Αρχηγός: Μαρία Κίτσιου (τηλ. 6971935482)

Αναχώρηση: 07:00 από το πάρκινγκ έναντι της πλατείας Ζέρβα.

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και τον κανονισμό αναβάσεων εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

 

 

Απαιτούμε ορεινή διάσωση

 

 

Το τριήμερο του Αγίου Πνευάμτος θα γίνει η κοινή εξόρμηση των ορειβατικών συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας στην οροσειρά του Πίριν στη Βουλγαρία. Το Πίριν ή οροσειρά του Ανατολικού Ορβήλου βρίσκεται στη νότια Βουλγαρία και είναι γνωστή για τις αλπικές της λίμνες (118) καθώς και την πλούσια χλωρίδα και την πανίδα της ενώ έχει και 60 κορυφές άνω των 2.600μ! Η ψηλότερη κορυφή του είναι το Βίχρεν με υψόμετρο 2.914μ. Το Πίριν αποτελεί ιδανικό μέρος για ορειβασία και πεζοπορία καθώς έχει να προσφέρει πανέμορφες εικόνες οι οποίες συνδυάζονται με δυνατές ορειβατικές συγκινήσεις. Το ανάγλυφό του είναι αλπικό και εξαιρετικά κατακερματισμένο και χαρακτηρίζεται από απότομες πλαγιές, ψηλές κορυφογραμμές και βαθιές κοιλάδες ποταμών. 

Το πρόγραμμα θα χωριστεί σε δύο ομάδες την πεζοπορική (Α) και την ορειβατική (Β). Η εκκίνηση από Ελλάδα θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στις 6:00 και υπολογίζουμε πως το απόγευμα θα βρισκόμαστε στο Μπάνσκο. Εδώ οι δύο ομάδες θα χωριστούν και θα ακολουθήσουν πορείες παράλληλες στο βουνό του θεού Περούν.

Η θέση των ορειβατικών συλλόγων Ηπείρου και Κέρκυρας για τις έξι περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ)
Μετά τις τυμπανοκρουσίες στον τύπο για τις έξι περιοχές άνευ δρόμων είναι υποχρέωση των ορειβατικών συλλόγων να μιλήσουν.
Είμαστε χαρούμενοι που ο ορεινός όγκος της Τύμφης, του Σμόλικα, του Ταϋγέτου, του Σάος Σαμοθράκης, των Λευκών Ορέων Κρήτης, του Χατζή Τρικάλων έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες περιοχές άνευ δρόμων ΠΑΔ για δύο χρόνια με προεδρικό διάταγμα.
 
 
Πριν σπεύσουμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση για το ότι έδωσε πίσω στο λαό έξι κομμάτια από τα οκτακόσια εξήντα του ορεινού όγκου της χώρας για δύο χρόνια, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι σε συνέχεια εγκαταστάσεων ΑΠΕ στα βουνά, όπως στον Κασιδιάρη το 2014, τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση με τον "εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας 4685/2020" ή αλλιώς νόμο Χατζηδάκη ήρε την προστασία όλης της ελληνικής φύσης. Η φύση μας απολάμβανε προστασία από το σύνταγμα μας άρθρο 24, από το πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, την συνθήκη Ramsar για τους υδροβιότοπους, της Βαρκελώνης για τη Μεσόγειο, την UNESCO. Εντός του Natura ήταν και τα 36 εθνικά πάρκα τους Φορείς Διαχείρισης των οποίων κατήργησε πρόσφατα κεντρικοποιωντας την πανεθνική προστασία της φύσης στα γραφεία της Αθήνας του ΟΦΥΠΕΚΑ (οργανισμός φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής). Η άρση της προστασίας έγινε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ΜΥΗΕ (υδροηλεκτρικών σε καταρραχτάκια), ανεμογεννητριών, ορυχείων και γενικά επεμβάσεις ιδιωτικών επενδύσεων στη φύση. Το 46% των αιτήσεων για ανεμογεννήτριες και αδειών παραγωγής τους βρίσκονται σε Natura.
Έτσι "κουμπώνει" το ότι έβαλε στην άκρη έξι περιοχές και μένουν όλες οι υπόλοιπες - όλη η υπόλοιπη Ελλάδα απροστάτευτη στην διάθεση της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.
Για το ότι έξι ορεινοί όγκοι ξέφυγαν από την αρπάγη των ιδιωτικών επενδύσεων - κάτω -από- το- ένδυμα -της -καθαρής ενέργειας με δούρειο ίππο την κλιματική αλλαγή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Βασιλική Κατή, βιολόγο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και την ομάδα της, η οποία έκανε έρευνες εκ μέρους του ΥΠΕΝ για τον κατακερματισμό της γης από δρόμους και για την απειλή στη βιοποικιλότητα, με προσωπική δέσμευση στην ανάσχεση της καταστροφής των οικότυπων.