Κάτι που προβληματίζει πολλούς ορειβάτες είναι το πως να καθαρίσουν σωστά τις μπότες τους χωρίς να τις καταστρέψουν. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μην τις καθαρίσουν, άλλοι τις καθαρίζουν σπάνια ενώ άλλοι τις γυαλίζουν! Η αλήθεια είναι πως οι αντοχές μιας καλής ορειβατικής μπότας είναι μεγάλες όμως αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να την πετάξουμε στη ντουλάπα μας γεμάτη λάσπες και βρεγμένη. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μειώσουμε τη διάρκεια ζωής της.

Το να αφήνουμε τις μπότες μας γεμάτες λάσπη έχει κάποιες επιπτώσεις όπως:

  • Το χώμα, η άμμος και κάθε άλλη βρωμιά κάθε φορά που τρίβονται λειτουργούν σαν γυαλόχαρτο και χαλάνε το δέρμα της μπότας.
  • Καθώς στεγνώνουν οι μπότες η λάσπη απορροφάει την υγρασία κάνοντας τη μπότα λιγότερο εύκαμπτη και επιταχύνοντας τη γήρανσή της.

Για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας χρειαζόμαστε μια βούρτσα ή και μια παλιά οδοντόβουρτσα καθώς και ένα ειδικό καθαριστικό για μπότες.

Το καθάρισμα ξεκινάει από το πάνω μέρος και πρώτα από όλα βγάζουμε τα κορδόνια. Στη συνέχεια βουρτσίζουμε όσο πιο απαλά γίνεται για να φύγει η σκόνη και τα χώματα. Σε περίπτωση που το στεγνό καθάρισμα δεν φτάνει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό μαζί με το καθαριστικό που έχουμε επιλέξει. Τα καθαριστικά για μπότες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο και πάντα θα πρέπει να ελέγχουμε αν χρησιμοποιούμε το σωστό για το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η μπότα μας. Φυσικά ποτέ δεν χρησιμοποιούμε οικιακά καθαριστικά μιας και μπορεί να καταστρέψουν το δέρμα και τις μεμβράνες. Και μπορεί η μαμά μας να επιμένει να τις πλύνει στο πλυντήριο για να είναι "καθαρές" όμως δεν την αφήνουμε ποτέ να το κάνει.

Σε περίπτωση που έχουν πιάσει μούχλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διάλυμα από 80% νερό και 20% ξύδι. Μετά από κάθε καθάρισμα δεν ξεχνάμε να ξεπλύνουμε με καθαρό νερό τις ορειβατικές μας μπότες. 

Στη συνέχεια προχωράμε στον καθαρισμό της σόλας ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός μιας και θα αποκαταστήσει πλήρως την τριβή που προσφέρει η μπότα. Αρχικά βουρτσίζουμε τη σόλα της μπότας και απομακρύνουμε πετραδάκια. Για βρωμιά που επιμένει τις μουλιάζουμε πρώτα και μετά τις καθαρίζουμε.

Μερικές συμβουλές για το στέγνωμα και την αποθήκευση

  • Πάντα βγάζουμε τους πάτους από τη μπότα και τους αφήνουμε να στεγνώσουν ξεχωριστά.
  • Στεγνώνουμε τις μπότες σε θερμοκρασία δωματίου (όχι κοντά σε σώμα ή δίπλα σε φωτιά) και χαμηλή υγρασία.
  • Για πιο γρήγορο στέγνωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανεμιστήρα.
  • Ένα καλό κόλπο για να στεγνώσει γρήγορα το εσωτερικό είναι να βάλουμε μέσα εφημερίδες και μόλις μουσκέψουν να τις αλλάζουμε.
  • Αποθηκεύουμε τις μπότες σε μέρος με σταθερή θερμοκρασία που δεν κάνει ούτε υπερβολική ζέστη ούτε κρύο.