Σκηνή

Σε κάποιες εκδρομές τυχαίνει να μείνουμε στην εξοχή ή μπορεί να θέλουμε να κάνουμε ένα πολυήμερο περπάτημα στη φύση. Ας δούμε τα απαραίτητα για μια τέτοια κατασκήνωση:

1) Σκηνή. Η σκηνή θα είναι το σπίτι μας για κάποιες μέρες. Συνήθως αποτελείται από δύο μέρη τον υπνοθάλαμο και το εξωτερικό κάλυμμα. Οι μπανέλες είναι αυτές που στερεώνουν το αντίσκηνο και όσα περισσότερα σημεία διασταυρώσεων μπανελών έχει μια σκηνή τόσο πιο στέρεη είναι. Ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες οι σκηνές χωρίζονται σε:

 

τριών εποχών: με μικρό μέγεθος και βάρος. Τα υλικά του υπνοθαλάμου προσφέρουν καλή διαπνοή όμως διαπερνούνται εύκολα από την υγρασία. Το κάλυμμα είναι αδιάβροχο και ελαφρύ. Προσφέρονται για σχετικά ήπια χρήση και όχι τόσο για αντίξοες συνθήκες με χιόνι ή αέρα. Για τα δεδομένα της χώρας μας όμως μάλλον αποτελούν την καλύτερη και οικονομικότερη λύση.

τεσσάρων εποχών: είναι πιο βαριές και ο υπνοθάλαμος είναι από υλικά που προσφέρουν μικρότερη διαπνοή αλλά μεγαλύτερη θερμομόνωση. Επίσης το εξωτερικό κάλυμμα είναι πιο ανθεκτικό και ενδείκνυνται για κατασκήνωση με αντίξοες χειμερινές συνθήκες.

Κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η σκηνή μας να έχει τη δυνατότητα να στέκεται μόνη της χωρίς να είναι απαραίτητη η στερέωσή της με πασσαλάκια στο έδαφος (έτσι ώστε να μπορεί να στηθεί πχ. σε μια τσιμεντένια πλάκα). Ακόμα είναι καλό να υπάρχει ένας μεγάλος προθάλαμος που θα προσφέρει επιπλέον χώρο για αποθήκευση υλικών ή μαγείρεμα. Επίσης η ύπαρξη δύο εισόδων μπορεί να φανεί χρήσιμη σε δύσκολες συνθήκες.

2)Υπόστρωμα ή κάριματ. Το υπόστρωμα δεν θα μας προσφέρει μόνο άνεση στον ύπνο αλλά θα είναι και αυτό που θα μας μονώσει από το έδαφος. Υπάρχουν δύο τύποι:

αφρώδη έχουν μικρό βάρος αλλά μεγάλο όγκο και γι' αυτό προσαρμόζονται έξω από το σακίδιο, είναι η κύρια επιλογή των ορειβατών.

φουσκωτά έχουν αρκετό βάρος αλλά μικρό όγκο. Υπάρχει πάντα η περίπτωση να ανοίξει κάποια τρύπα και να ξεφουσκώσουν χάνοντας έτσι μεγάλο μέρος της μόνωσης.

3)Υπνόσακος ή Sleeping bag. Ανάλογα με την εποχή επιλέγουμε και τον κατάλληλο υπνόσακο, έναν ελαφρύ για το καλοκαίρι και έναν πιο ζεστό (πουπουλένιο ή συνθετικό) για το χειμώνα. Συνήθως είναι σε σχήμα μούμιας και προσέχουμε στην επιλογή του κατάλληλου μεγέθους ώστε να μην έχουμε πολύ ελεύθερο χώρο γιατί έτσι χάνεται θερμότητα αλλά από την άλλη να μην "βρίσκουν" τα πόδια μας γιατί δεν θα είναι άνετος ο ύπνος μας. Πάνω σε κάθε υπνόσακο αναγράφονται 3 θερμοκρασίες:

     comfort: η θερμοκρασία που μια ενήλικη γυναίκα μπορεί να κοιμηθεί άνετα

     en limit: η θερμοκρασία στην οποία ένας ενήλικας άντρας μπορεί να κοιμηθεί άνετα

     en extreme: η θερμοκρασία στην οποία ένας άντρας μπορεί να επιβιώσει. (δεν βασιζόμαστε σε αυτή τη θερμοκρασία).

Γενικά στο χειμερινό βουνό προτιμάμε έναν πουπουλένιο υπνόσακο  μιας και προσφέρει την καλύτερη μόνωση σε σχέση με το βάρος και τον όγκο του. Ένας τέτοιος υπνόσακος πρέπει να πακετάρεται μόνο σε ταξίδια και να είναι αποθηκευμένος ανοιχτός σε στεγνό μέρος.

 

bivybag

Αυτά είναι τα βασικά που χρειαζόμαστε για να περάσουμε μια νύχτα στην ύπαιθρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως και τα πράγματα που είναι απαραίτητα στο βουνό (Εξοπλισμός).

Επίσης σε περίπτωση που θέλουμε να μαγειρέψουμε κάτι απαραίτητο είναι ένα γκαζάκι. Εκτός από τα γκαζάκια που καίνε υγραέριο υπάρχουν και κάποια που καίνε μίγμα βουτανίου-προπανίου ή ισοβουτανίου τα οποία είναι πιο αποδοτικά σε υψηλά υψόμετρα όπου υπάρχει λιγότερο οξυγόνο και στο κρύο.

Aκόμα αν κάποιος θέλει να κοιμηθεί εκτός σκηνής υπάρχει το bivi(bivouac) bag το οποίο ουσιαστικά είναι μια ελαφριά αδιάβροχη μεμβράνη μέσα στην οποία μπαίνει ο υπνόσακος.

Τέλος επειδή τα πράγματα αυτά θα τα κουβαλήσουμε στην πλάτη μας δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο βάρος, πολλές φορές ακόμα και 100 γραμμάρια σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να κάνουν τη διαφορά.