Ο ΕΟΣ Άρτας πηγαίνει Σαμοθράκη!!!

Η Σαμοθράκη εκτός από την πλούσια ιστορία της καταπλήσσει τον επισκέπτη με τις φυσικές ομορφιές της. Ένα νησί καταπράσινο όπου τα νερά κυλούν όλο το χρόνο και σχηματίζοντας εντυπωσιακές βάθρες, πανέμορφα φαράγγια με αναρίθμητους καταρράκτες. Όλα τα νερά πηγάζουν από το όρος Σάος ή Φεγγάρι στο οποίο και θα ανεβούμε.

Σάος (1.611μ)

Καταλαμβάνει το μέγαλύτερο τμήμα του νησιού της Σαμοθράκης. Ο Σάος διαθέτει πολλές πηγές οι οποίες διατηρούν νερό και την καλοκαιρινή περίοδο. Στις πλαγιές του σχηματίζονται ρυάκια και καταρράκτες καθώς και μικρές λίμνες. Οι βόρειες πλαγιές του καλύπτονται από δάση βελανιδιάς (δάσος Μαρτίνι), και οι ρεματιές είναι κατάφυτες από πλατάνια και σκλήθρα. Οι κορυφές του βουνού είναι γυμνές και απόκρημνες. Η επίπονη ανάβαση του βουνού (τουλάχιστον 4-5 ώρες) μπορεί να επιχειρηθεί από τον οικισμό Θέρμα στα βόρεια του νησιού, ή από τη Χώρα της Σαμοθράκης στα Δυτικά. Σύμφωνα με την μυθολογία από την κορυφή του Σάου παρακολουθούσε ο Ποσειδώνας τον Τρωικό πόλεμο.

 

Βάθρες

Οι βάθρες της Σαμοθράκης είναι  ένας κρυμμένος θησαυρός μες το βουνό. Οι πιο γνωστές είναι η Γριά Βάθρα και ο Φονιάς.

  • Ο Φονιάς πήρε την ονομασία του, από την ιδιότητά του, να σκοτώνει ως χείμαρρος τις περιόδους με πολλές βροχές. Στον Φονιά είναι και ο μεγαλύτερος καταρράκτης του νησιού, με ύψος 35 μέτρα, η Κλείδωση. 
  • Σε μικρή απόσταση από τα Θέρμα, θα βρίσκεται αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στη "Γριά Βάθρα". Είναι μια σειρά από μικρές λιμνούλες και καταρρακτάκια που όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς τόσο πιο πολύ χάνεται στη μαγεία του βουνού και του νερού.

Για τα αξιοθέατα της Σαμοθράκης πατήστε εδώ.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος: Λεωνίδας Σπαής 6944974151

Αναλυτικό πρόγραμμα σύντομα.

Η εξόρμηση είναι κοινή με ΕΟΣ Ηγουμενίτσας, ΕΟΣ Ιωαννίνων και ΕΟΣ Πρέβεζας.