Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Η Γκιώνα έχει καθαρά αλπικό χαρακτήρα αδρό και ξεκάθαρο ανάγλυφο, βαθιές χαράδρες, ρεματιές και ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές που το κάνουν δύσβατο ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων την Πλάκα της Συκιάς, με υψομετρική διαφορά 1.100 μέτρα περίπου. Οι πλευρές της είναι κατάφυτες από έλατα και κέδρους, στις χαράδρες παρατηρούνται σφεντάμια, ενώ στα ξέφωτα υπάρχουν αγριολούλουδα και αγριοτριανταφυλλιές. Χωρίζεται στα δύο από τη βαθιά χαράδρα της Ρεκάς που εισχωρεί στον κύριο όγκο του βουνού από τα ανατολικά, ενώ η ρεματιά του Λάζου(Λαζόρεμα) διατρέχει το βουνό από βορρά προς νότο, παράλληλα με το Μόρνο, στα δυτικά.

Αυτή τη φορά η ανάβασή μας θα γίνει από το μονοπάτι του Καραγιάννη. Η περιγραφή που ακολουθεί είναι από το hellaspath:

Το μονοπάτι του Καραγιάννη είναι ο συντομότερος δρόμος από την Συκιά για την Πυραμίδα. Χαράχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 από το γνωστό ορειβάτη και εκπαιδευτή της εποχής, Δημήτρη Καραγιάννη. Ελίσσεται ανάμεσα στις ορθοπλαγιές της Συκιάς και του Λάζου, σε πεδίο το οποίο εκ πρώτης όψεως μοιάζει απρόσιτο. Η καταγραμμένη διαδρομή αρχίζει στο πάνω μέρος του μονοπατιού που οδηγεί από τη Συκιά στο Λαζόρεμα, σε λιβάδι με εικονοστάσι. Η διαδρομή είναι σημαδεμένη με μπογιά. Ακολουθώντας διάφορα (εκτεθειμένα ή όχι) περάσματα που μας αναγκάζουν να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας, λούκια, ράμπες, σάρες, κερδίζουμε γρήγορα υψόμετρο και καταλήγουμε στη κορυφογραμμή της Γκιώνας πολύ κοντά στη Πυραμίδα. Αν φοβάστε τα ύψη ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας, να πάτε από αλλού. Σε περίπτωση δισταγμού ή προβλήματος, χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει ένα σχοινί.

Βαθμός Δυσκολίας:  3

Ώρες πορείας:

Υψομετρική διαφορά:

Απόσταση:

Αρχηγός: Γιώργος Λάμπρος

Αναχώρηση: Σάββατο από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
1410462

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 89 επισκέπτες και κανένα μέλος