Ο εθνικός δρυμός Galichica, είναι από τους πιο όμορφους και γνωστούς στα γειτονικά Σκόπια. Εκτός από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα προσφέρει πληθώρα διαδρομών τόσο στο δασικό όσο και στο αλπικό του κομμάτι και μια ανεπανάληπτη θέα προς τις λίμνες Οχρίδα και Mεγάλη Πρέσπα. Εμείς επιλέγουμε να ανεβούμε στην ψηλότερη κορυφή τη Magaro που στέκεται στα 2.254μ.

 Με το αμάξι φτάνουμε αρκετά ψηλά, περίπου στα 1.500μ περνώντας μέσα από πανέμορφο δάσος. Αφήνουμε το αμάξι στο πάρκινγκ του εθνικού δρυμού και αμέσως αρχίζουμε να περπατάμε σε ανηφορικό μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς. Το βράδυ έχει βρέξει και το δάσος είναι γεμάτο μυρωδιές γης και χούμου ενώ σε μικρά ξέφωτα γευόμαστε αγριοφράουλες και σμέουρα. Μετά από περίπου μία ώρα μπαίνουμε στο αλπικό κομμάτι του βουνού και σύντομα βρίσκουμε πινακίδα που δίνει επιλογή για κυκλική διαδρομή προς την κορυφή. Αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που οδηγεί προς την Μεγάλη Πρέσπα.

Στην Κορυφή

Στην κορυφογραμμή με φόντο την ΟχρίδαΠαίρνοντας μια ανάσα αγναντεύοντας την Μεγάλη Πρέσπα

Για αρκετή ώρα κινούμαστε χωμένοι μέσα σε λιβάδια με περιορισμένη θέα και περίπου μετά από μία ώρα επιτέλους βγαίνουμε στην κορυφογραμμή που θα μας οδηγήσει στην κορυφή. Εδώ έχουμε πολύ καλή θέα και σύντομα βλέπουμε και τις δύο λίμνες. Μετά από περίπου μισή ώρα φτάνουμε στην κορυφή όπου κάνουμε μια μικρή στάση για να απολάυσουμε τη θέα και να τσιμπήσουμε κάτι. Για την επιστροφή μας επιλέγουμε το μονοπάτι που κινείται στην κορυφογραμμή παράλληλα με τη Οχρίδα και είναι αρκετά πιο εντυπωσιακό από το προηγούμενο. Κατεβαίνουμε με αρκετά γρήγορο ρυθμό και σύντομα βρισκόμαστε και πάλι μέσα στο πυκνό δάσος και το αμάξι μας.