Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Στις 14/01/15 ο Βασίλης Ζολώτας με τον ΕΟΣ Άρτας διοργάνωσαν, στο εργατικό κέντρο, μια εκδήλωση προβολής φωτογραφιών και βίντεο από την περιοχή του Νεπάλ (Κ. Ασία). Την περιοχή αυτή επισκέφθηκε ο Βασίλης το Νοέμβριο του 2014 για ένα ολόκληρο μήνα και μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του. Η εικόνα του Νεπάλ παρουσιάστηκε τόσο από τη φυσική όσο και την ανθρώπινη πλευρά και ήταν το κάτι άλλο για την ομορφιά και το περιεχόμενό της. Ο Βασίλης, που λόγω του επαγγέλματός του συνδέεται και άμεσα με τον φυσικό κόσμο, όντας γεωπόνος, ταξίδεψε τους περίπου 100 παρευρισκόμενους με θαυμαστό τρόπο στον παράδεισο του Νεπάλ.

Ταξιδεύοντας και εμείς μαζί του είδαμε και χαρήκαμε τις ομορφιές της πανέμορφης χώρας που αποτελεί προορισμό για πολλούς ορειβάτες ανά τον κόσμο. Υψηλές βουνοκορφές χιονισμένες και χαμηλότερες πρασινωπές, πλαγιές πέτρινες και δεντρόφυτες, γκρεμοί και βράχοι προβλητικοί, μονοπάτια εύκολα και δύσκολα σε ισιώματα και πλαγιές, αλπικές λίμνες με καταγάλανα νερά και πολλά άλλα στολίζουν τον παράδεισο του Νεπάλ.

Εικόνες από την πανίδα του Νεπάλ, διακρίνεται στο μέσο δεξιά ο λοφιοφόρος αετός και από κάτω ένα γιάκ.

Ηλιοβασιλέματα!!

Ζήσαμε και εμείς τις μέρες που πέρασε εκεί μέσα από την αφήγησή του και απαντώντας σε όλες μας τις απορίες νιώσαμε και εμείς ταξιδιώτες του Νεπάλ. Συναντήσαμε ζώα όλων των ειδών, πουλιά, γιακ, βούβαλους και μαϊμούδες αλλά και την πλούσια χλωρίδα του Νεπάλ που άλλοτε μοιάζει με τη δική μας και άλλοτε όχι. Η συχνή συνάντηση με τους ανθρώπους της περιοχής μας προσέφερε μια κλειδαρότρυπα στην καθημερινότητά τους και τις ασχολίες τους. Άντρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, νέοι και γέροι ασχολούνταν με τα ζώα, το θέρισμα, την παρασκευή τυριού, το πλύσιμο, το μαγείρεμα, τον αργαλειό και το κουβάλημα. Τους είδαμε όμως και σε στιγμές χαλάρωσης να κουβεντιάζουν, να παίζουν και να γελάνε. Είχαμε ακόμα την ευκαιρία να δούμε φωτογραφίες από τα έθιμά τους, ένα γάμο σε ένα απομακρυσμένο χωριό και ένα θρησκευτικό φεστιβάλ σε μια πόλη.

Καθημερινές εργασίεςΜεταφορά των απαραίτητωνΕικόνες από τη χλωρίδα του Νεπάλ, πάνω δεξιά το αγκάθι της θάλασσας (sea thorn)

Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, παίζουν, γελάνε αλλά και βοηθάνε στις δουλειέςΠαραδοσιακή αρχιτεκτονική, κάτω δεξιά φαίνονται τα μικρά ιερά chortenΝαός και ιερά τόσο βουδιστικά όσο και ινδουιστικάΕικόνες από τελετή, γάμο καθώς και τυροκομείο και στέγνωμα κρέατος


Ένα πραγματικά αξέχαστο ταξίδι στη χώρα του Νεπάλ στο οποίο μας ταξίδεψε ο Βασίλης μέσω της παρουσίασης του αυτής και μας έδωσε και εμάς τη δυνατότητα έστω και νοητά να περπατήσουμε και να ζήσουμε όλα όσα έζησε και αυτός.

Να ευχαριστήσουμε όλους όσους ήρθατε στην προβολή αυτή καθώς και το Εργατικό Κέντρο Άρτας για την φιλοξενία του.

Χ. Ζολώτας