Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Μία από τις πιο όμορφες εκδρομές είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε την Κυριακή. Το ταξίδι μας προς το Μονοδένδρι ξεκινάει πρωί από την Άρτα και σε όλη τη διαδρομή μας συντροφεύει ομίχλη κάνοντας το τοπίο μυστηριακό. Φτάνουμε στο χωριό και κινούμενοι μέσα σε ένα πέπλο υδρατμών αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προσεκτικά προς τον πυθμένα του φαραγγιού. Τα πάντα γύρω μας είναι καταπράσινα από τις πρόσφατες βροχές και καθώς οι πρώτες ακτίνες του ήλιο διαλύουν την ομίχλη τα πάντα γύρω μας μοιάζουν μαγευτικά.

 

 

 

Μετά από περίπου μία ώρα η κατηφόρα τελειώνει αφού κάνουμε μια σύντομη στάση συνεχίζουμε το μονοπάτι το οποίο πλέον δεν έχει υψομετρικές διαφορές. Είναι ίσως η μοναδική φορά που μας συντροφεύει το κελάρυσμα του Βοϊδομάτη σε σχεδόν όλο το μήκος της διαδρομής. Η πεζοπορία μας συνεχίζεται χωρίς καμία δυσκολία και η ώρα περνάει ευχάριστα θαυμάζοντας τη φύση γύρω μας. Περίπου μετά από 5:30 ώρες φτάνουμε στις πηγές του Βοϊδομάτη όπου κάποιοι τολμηροί αψήφησαν τα κρύα του νερά και έκαναν μια βουτιά. Ξεκουραζόμαστε για λίγο και παίρνουμε το ανηφορικό μονοπάτι που θα οδηγήσει στο χωριό Βίκος. Επιστρέφοντας στην Άρτα σκεφτόμαστε τις όμορφες εικόνες και τις εμπειρίες με τις οποίες μας γέμισε και αυτή η εξόρμηση!!!