Μια Σκάλα γεμάτη ιστορία... πόσα ανθρώπινα πόδια να την έχουν ανέβει; Πόσα αγαθά να έχουν μεταφερθεί σε ζαλικωμένες πλάτες; Έργο τέχνης ή απλά παλιά η χρηστικότητα έδενε με την ομορφιά; Χτισμένη κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 18ου αιώνα μετράει πλέον 3 αιώνες ζωής... Αποτελούσε μέχρι και το '70 τον μοναδικό τρόπο ένωσης του Βραδέτου με το Καπέσοβο και συνάμα με όλο τον κόσμο. Ο παρατηρητικός πεζοπόρος θα διαπιστώσει πως οι λωρίδες κυκλοφορίες ήταν τρεις: δύο για τους ανθρώπους με άσπρη πέτρα και μια για τα ζώα με μαύρη. Ντόπιοι τεχνίτες με περισσή μαστοριά κατασκεύασαν τη σκάλα με 1.100 λιθόστρωτα σκαλιά και υπολόγισαν τις στροφές έτσι ώστε να μπορούν να στρίβουν τα ζώα μαζί με το φορτίο.

Φτάνοντας στο χωριό του Βραδέτου έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε μέχρι τη θέση Μπελόη και να θαυμάσουμε μια υπέροχη πανοραμική θέα προς τη χαράδρα του Βίκου. Η περιοχή της Τύμφης φημίζεται για τα βάραθρά της και στο Βραδέτο όποιος θέλει μπορεί να δει δύο από αυτά την Τρύπα της Καλογριάς (στο δρόμο για Μπελόη) και το Αλώνι το οποίο βρίσκεται μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού. Ελάτε να θαυμάσουμε και να περπατήσουμε μαζί  αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα σε μια εύκολη διαδρομή η οποία θα ενθουσιάσει και τους μικρούς μας φίλους. 

Για όσους η διαδρομή μέχρι το Βραδέτο δεν ήταν αρκετή τους προτείνουμε να μας ακολουθήσουν σε μια πανέμορφη πεζοπορία που θα μας οδηγήσει στο πετρόχτιστο Τσεπέλοβο. Από το Βραδέτο κινούμαστε πάνω στο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο Μέγα Λάκο και πριν μπούμε σε αυτόν βρίσκουμε το μονοπάτι που κατηφορίζει προς το Τσεπέλοβο.

Δείτε την προηγούμενή μας εξόρμηση εδώ.

Διαδρομές

1. Καπέσοβο - Σκάλα Βραδέτου - Βραδέτο - Μπελόη

Βαθμός Δυσκολίας:  1

Ώρες πορείας: περίπου 4

2. Καπέσοβο - Σκάλα Βραδέτου - Βραδέτο - Τσεπέλοβο

Βαθμός Δυσκολίας:  2

Ώρες πορείας: περίπου 6

 

Αρχηγός: Λεωνίδας Ασλανίδης (τηλ. 6977822897)

 

Αναχώρηση: 7:00 Κυριακή  από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.